Vörös csillag: Jobbik vs. rendőrség

Megszüntette a május 1-jei, pécsi munkáspárti felvonulás résztvevőinek vörös csillag viselése miatt indított nyomozást a rendőrség a közelmúltban.

hirdetés

A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság az MTI megkeresésére szerdán közölte: “a nyomozó hatóság jogilag alátámasztott álláspontja szerint a feljelentésben rögzített cselekmény nem bűncselekmény”. Hozzátették, hogy a pécsi rendőrkapitányság mindenben a büntetőeljárás szabályait betartva folytatott nyomozást az ügyben.

A Magyarországi Munkáspárt 2006 és a Zöld Baloldal a munka ünnepén Pécsett tartott felvonulásán többen vörös csillagot viseltek a ruhájukon, ezért Németh Zsolt, a Jobbik országgyűlési képviselője tett feljelentést.

A politikus akkor az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: érthetetlen, hogy a hatóságok nem indítottak eljárást azonnal “a közbotránkozást kiváltó, a kommunista diktatúrák áldozatait megalázó provokáció láttán, különösen akkor, amikor a jelenlegi kormánypárt azt hirdette, fel fog lépni minden szélsőség ellen”.

A Magyarországi Munkáspárt 2006 erre úgy reagált, hogy áll a Jobbik feljelentése elé. Hozzátették, az ügyészség azonnali elutasítására számítanak, az esetleges bírósági tárgyaláson pedig tételesen cáfolni fogják a Jobbik vádjait, és megerősítik “a vörös csillag viselésének jogosságát”.

Megjegyezték: abszurdnak tartják, hogy az emberi jogokat és a demokráciát tiszteletben tartó marxista pártot akar feljelenteni “egy számos alkalommal kirekesztő szólamokat megütő, antiszemita és rasszista megnyilvánulásairól hírhedt, erőszakos párt”.

Jobbik: törvénysértő a vörös csillagot viselők elleni nyomozás megszüntetése

A Jobbik szerint a rendőrség törvénysértő módon szüntette meg a május 1-jei, pécsi munkáspárti felvonulás résztvevőinek vörös csillag viselése miatt indított nyomozást, ezért Németh Zsolt, a párt országgyűlési képviselője a napokban panasszal fordult az ügyészséghez.

Németh Zsolt szerdai pécsi sajtótájékoztatóján utalt rá: a Magyarországi Munkáspárt 2006-nak és a Zöld Baloldalnak a munka ünnepén tartott felvonulásán többen vörös csillagot viseltek a ruhájukon, ezért személyesen fordult a rendőrséghez tiltott önkényuralmi jelképekkel való visszaélés, valamint a nemzetiszocialista és kommunista bűnök tagadása miatt. Hozzátette, a rendőrség nyomozást indított, majd az eljárást május 24-én megszüntette.

A jobbikos politikus azt mondta, hogy a rendőrség indoklása szerint a vörös csillag a nemzetközi munkásmozgalom jelképének tekinthető, viselése a pécsi felvonuláson nem zavarta meg a köznyugalmat.

Németh Zsolt szerint a rendőrség indoklása ugyanakkor törvénysértő, ellentmond a Btk. vonatkozó új szabályainak. “Az eseményen dulakodás is történt, amely megzavarta a köznyugalmat, a vörös csillag viselése pedig a kommunizmus még élő áldozatainak nyugalmát, lelkivilágát zavarja” – mondta.

A képviselő hozzátette: a nyomozás megszüntetése miatt panasszal élt a Baranya Megyei Főügyészségnél, és azt reméli, hogy az ügyben “megfelelő” eljárás indul, amelynek végén megbüntetik a vörös csillagot viselőket.