Megújul a Centrum-parkoló, az Ifjúsági Ház

Teljesen átalakul a Centrum-parkoló és az Ifjúsági Ház: sok zöldfelület lesz, a parkolóban pedig még elektromos autókat is lehet tölteni. Az 1,2 milliárdos program támogatási szerződését már aláírták.

hirdetés

Mint az ismert, Pécs belvárosában a Centrum-parkoló és az Ifjúsági Ház épülete alapvetően befolyásolja a városképet. A terület rendezése, fejlesztése kulcsfontosságú a város számára. Most a parkoló burkolata nem megfelelő, de maguk a helyek is szűkek az autók számára. Az Ifjúsági Ház épületének felújítása, hasznosítása évek óta problémát okoz a városnak, a környezetében évekkel megkezdődött, de felhagyott beruházások miatt pedig a terület teljesen használhatatlanná vált.

Páva Zsolt polgármester csütörtökön közleményt adott ki, amelyből kiderül, a problémák miatt Pécs önkormányzata 2016 tavaszán felkérte a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt.-t, hogy készítse elő a terület átfogó, azaz a parkolófelületet és a volt Ifjúsági ház épületét egységesen kezelő fejlesztését célzó pályázatot. A pályázat 1,2 milliárd forintos támogatásban részesült, a támogatási szerződést december 9-én alá is írták.

Pécs e program keretében valósítja meg a jelenleg használaton kívüli Ifjúsági Ház épületének fejlesztését, amelyet a későbbiekben magánvállalkozás(ok) részére kíván bérbe adni. A hasznosításhoz elengedhetetlen, hogy az épület teljes korszerűsítése és bővítése megtörténjen. Az épület tartószerkezetének felülvizsgálják, szükség esetén megerősítik, az épület bővítik további egy vagy két szinttel, és gyakorlatilag teljesen megújul.

elektromos töltőállomás, hl01
Elektromos autót is lehet majd tölteni

A Centrum-parkoló szintén bővül, és új burkolatot kap, de nem marad el a növénytelepítés sem, amely javítja a mikroklímát, valamint zöldebbé, élhetőbbé teszi a belvárost. A fejlesztés magában foglalja a közvilágítás fejlesztését, akadálymentes parkoló kialakítását, sőt még két elektromosgépkocsi-töltőállomás kialakítását is.  Az érintett területen jelenleg nincs összefüggő zöldterület, így az egykori Centrum-áruház épületének déli oldalán mintegy 900 négyzetméteres területen valósulhat meg növénytelepítés, és utcabútorokat is elhelyeznek.

A fejlesztendő terület az Árkád – Centrum – Kereskedők háza tengely mentén helyezkedik el, emiatt a környezet rendezésével új arculatot kap, a parkolás mellett pihenésre, rekreációra is lehetőséget kínál. A közvilágítás fejlesztésével, valamint utcabútorok elhelyezésével a terület vonzóbbá válik, a kereskedelmi funkciók számára is jobb lehetőségek kínálkoznak akár utcai kitelepülésekre is.