Megújul a Lenau Ház a pécsi belvárosban

Teljes jogú képviselőt indítana szószóló helyett a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata, árulták el a Budapesten tartott ülésen, továbbá számot adtak a tavalyi év gazdasági helyzetéről, a felújításokról, jövőbeli terveikről és arról, hogy a Magyarországi Német Színházat decembertől új szakember vezeti majd. Pécs sem marad ki a sorból: új sportpályával is gazdagítják a várost, de a kulturális központot is felújítják. 

hirdetés

A Magyarországi Németek Országos Önkormányzata – az MNOÖ – közgyűlése a napokban először tárgyalt részletesen a jövő évi országgyűlési választásokra való felkészülésről. Heinek Ottó elnök arra emlékeztetett, hogy az országos önkormányzat célja a következő ciklusban a szószólói helyett a szélesebb jogkörrel rendelkező képviselői mandátum elérése lesz.

Ritter Imre, aki jelenleg szószólóként képviseli a magyarországi németeket az Országgyűlésben, kiemelte, hogy az a legfontosabb, hogy az országszerte jól működő nemzetiségi önkormányzati és egyesületi hálózat segítségével, de mindenekelőtt a személyes meggyőzésre alapozva, minden érintett választópolgárhoz eljusson, hogy miért érdemes, és hogyan lehet az MNOÖ listájára szavazni.

A tavalyi év stabil és kiegyensúlyozott pénzügyi helyzete mellett több nagy volumenű újítást is magukénak tudhatnak, mint például a Magyarországi Német Színház felújítását Szekszárdon, így a nézőtér, a színpad és az egész színház modernebbé vált. Pécsen a Koch Valéria Iskolaközpontban kezdték meg egy új sportpálya kialakítását, de a jövőben a menzát is bővítik, és a németek kulturális központját, a Lenau Házat is felújítják.

Heinek Ottó (középen) ismertette a változásokat

A jövőben külön forrást különítenek el arra, hogy a földrajzilag távol eső települések német intézményei, egyesületei és önkormányzatai kapcsolatot tartsanak egymással, és támogassák a német kultúrcsoportok hangszerekkel, népviseletekkel való felszerelését.

Az ülés után azt is bejelentették: Frank Ildikó tizennégy éven keresztül irányította Szekszárdon a Magyarországi Német Színházat, helyét Lotz Katalin veszi át decembertől, aki várhatóan 2022 novemberéig marad az élen.