Megújul a püspökszentlászlói kastély és a kápolna

Javarészt uniós forrásból, 462 millió forintból újul meg a Pécsi Egyházmegye kezelésében lévő püspökszentlászlói kastély és a kápolna –  adta hírül az MTI. 

hirdetés

Javarészt uniós forrásból, 462 millió forintból újul meg a Pécsi Egyházmegye kezelésében lévő püspökszentlászlói kastély és a kápolna – jelentették be szerdán a baranyai településen.

Udvardy György pécsi megyés püspök a fejlesztéseket ismertető sajtótájékoztatón kiemelte: Püspökszentlászlón, már csak a hely szellemiségének ápolása miatt is szükség volt a beruházások tervezésére, megindítására. Kitért arra, hogy a település történelmi emlékhely a Mecsekben, és az Esterházy Péter pécsi püspök által 1797-ben építtetett kastély és kápolna kiemelkedő későbarokk stílusú műemlék; a hozzá kapcsolódó arborétum közkedvelt kirándulóhely. Úgy fogalmazott, akként igyekeznek megőrizni a helyszín spirituális múltját, hogy azzal egy időben a jövőt is építik, hiszen a kastélyban olyan programokat szeretnének megtartani, amelyek a katolikus tanítások továbbadását szolgálják.

püspökszentlászló

Az augusztus második felében induló és jövő nyáron záruló beruházások közel 440 millió forintos uniós támogatásból és 23 millió forintos saját forrásból valósulnak meg. A munkálatok kiterjednek a kastély és a vele egybeépült kápolna teljes felújítására, amelyek visszanyerik eredeti formájukat. Mint azt Dohóczki Péter, az egyházmegye gazdasági igazgatója elmondta, előbbiben négy apartmannal magánszállás jön létre, s látogatóközpontot is kialakítanak.

A kastélyban Mindszenty József bíboros 1955-ben néhány hónapig házi őrizetben volt, az ő tiszteletére egy emlékszobát és kiállítást is létrehoznak az épületben, továbbá létrejön a püspöki nyaralóként funkcionáló épület történetét, mindennapjait bemutató tárlat is. Emellett látogathatóvá teszik a kastélyt és a kápolnát összekötő folyosót is, és helyreállítják a kápolna szószékét. A gazdasági melléképületek és a kastély udvara a megfelelő átépítéseket követően a látogatók fogadására szolgálnak majd, előbbiekben rendezvénytermet és gyermekfoglalkoztatót alakítanak ki.

Dohóczki Péter beszámolt arról, hogy a kastélyhoz kapcsolódó kocsiszín megőrzi 19. századi külsejét, a parkosított udvaron pedig a gyakori turistaútvonalhoz tartozó területen pihenésre szolgáló erdei bútorokat helyeznek el. A gazdasági igazgató hozzátette: nem ebben a pályázatban, de az egyházmegye egyéb felújításokat is tervez Püspökszentlászlón. Már megkezdődött az arborétum növényzetének, fáinak megújítása, tervezik a parkhoz kapcsolódó tó rendbetételét, vízszintjének emelését, a kastély előtt álló szökőkút felújítását.