Megújul az erdő Malomvölgyben

Jövő tavaszra véget ér az a több éves munka, amelynek során a malomvölgyi parkerdő kezelését végző Pécs Holding Zrt. megújítja a faállományt, kivágja a beteg, öreg, a vágásérettségen már túljutott fákat, s új, őshonos fajtákat telepít a helyükbe. A kivágott fákat részben a rászorulóknak adják oda, részben erdei bútorokat ácsolnak belőlük.

hirdetés

A következő időszakban tovább folytatódik az a komplex erdőkezelési program, amelyet évekkel ezelőtt indított el a malomvölgyi parkot kezelő Pécs Holding Zrt. – tájékoztatta lapunkat a társaság.

Mint beszámoltak róla, egy körülbelül kéthektáros területen folytatják a tervszerű munkát, az állomány elöregedett, 16 évvel a vágás érettségi koránál öregebb, úgynevezett túltartott, idegenhonos fafajból álló akácos állomány gyérítésével. Az erdőrészletben már sok a száraz, beteg fa, így a beavatkozás a park látogatóinak biztonságát is szolgálja – tették hozzá.

Az erdőrészlet áprilisig tartó felújítása őshonos fafajokkal történik, hogy ezáltal egy értékesebb, igaz, lassabb növekedésű, de a kártevőknek ellenállóbb, hosszabb vágásfordulójú, fajgazdagabb erdőállományt hozzanak létre.
A terület keleti oldalán, a sétautak mentén, a terület adottságától függően 10-30 méter szélességben a lombos fafajokat – mint eper, dió, juhar – nem termelik ki; közben az erdőt gyökérsarjról akáccal újítják fel.

A kitermelt, tűzifa minőségű faanyagot a helyszínen lakossági igények kielégítéseként értékesítik, ahogy tavaly is, illetve egy bizonyos részét a rászoruló családoknak karitatív szervezeteken keresztül, felkuglizva adják ki. Az ipari fa minőségűből vállalkozókkal parkerdei bútorokat, egyéb parkerdei kiegészítőket is készíttetnek. A bevételeket az erdőrészletek felújítására, parkerdei és egyéb szabadidős területek fenntartására fordítják – tette hozzá a társaság illetékese.

A park látogatói számára fontos megemlíteni, hogy a fakitermelés során a parkerdei sétautakat (a játszótér mellett) is használják. Esetleges kellemetlenségekkel is járhat a munka, azonban a fakitermelés végeztével az utakat az időjárástól függően helyreállítják, lehetőség szerint úgy, hogy a futóknak faaprítékkal felszórt sávot alakítanak ki.