Vállalkozásoknak adnak tanácsot az új energiáról

Egy európai uniós projekt keretében felmérik a Dél-Dunántúlon, a megújuló energiaforrásokban rejlő lehetőségeket. Várhatóan 2013-ban Pécsett létrehoznak egy  energiakompetencia központot is, amely az energiahatékonysági pályázatokhoz ad tanácsokat.

hirdetés

Képünk illusztráció

A 2011 és 2014 között zajló Vis Nova – Új erő – elnevezésű, 2,7 millió euró összköltségű projektben német, osztrák és lengyel szervezetek mellett Magyarországról a Dél-Dunántúli Terület- és Gazdaságfejlesztő Nkft. és a szekszárdi önkormányzat vesz részt.

A pécsi székhelyű cég 189 ezer euró támogatást fordíthat energiahatékonysági tervek elkészítésére és elfogadtatásra – mondta az MTI-nek a projekt szekszárdi ismertetőjén Hölbling Emőke projektmenedzser. A kft. emellett felmérést készít a megújuló energia kihasználásának dél-dunántúli lehetőségeiről, amelynek eredményét, a demográfiai, gazdasági, energiafelhasználási adatokból álló bázist 2012 tavaszán hozzák nyilvánosságra.

A projekt végén, várhatóan 2013-ban szintén pécsi székhellyel létrehoznak egy úgynevezett energiakompetencia központot is, amely az energiahatékonysági pályázatokhoz ad tanácsokat a régió vállalkozásainak és önkormányzatoknak – mondta a projektvezető, hozzátéve, hogy elsősorban a termálvíz és a napenergia kihasználása lehet jelentős.