Megújult a pécsváradi idősek otthona

Az idősek védelme mindennél fontosabb

Pécsvárad Város Önkormányzata több mint 70 millió forint uniós támogatást nyert 2013-ban az „Önkormányzati, állami, egyházi, nonprofit fenntartású bentlakásos intézmények korszerűsítése” című pályázati kiíráson az Új Széchenyi Terv keretében. A 100%-os támogatási intenzitású projektben a Gondozási Központ külseje és belseje is megújult.

hirdetés

A felújított épületet 2014. június 30-án vehették birtokukba az idősek. A projekt célja az idősek otthona szociális szolgáltatás – a jogszabályoknak és a modern kor elvárásainak megfelelő – fejlesztése, infrastrukturális feltételeinek javítása volt, annak érdekében, hogy az ellátottak magasabb színvonalú szolgáltatásokban részesüljenek.

Az épület korszerűvé, energiatakarékossá, akadálymentesítéssé vált, emellett bővült az intézmény IKT infrastruktúrája. A fejlesztéssel nagymértékben javult a lakók életminősége, így mindennapjaikat modernebb, kényelmesebb és szebb körülmények között tölthetik.

Megvalósult az intézmény teljes körű épületenergetikai megújulása, a homlokzat hőszigetelése, az összes homlokzati nyílászáró cseréje, a padlásfödém hőszigetelése, a burkolatok cseréje. Megújult a teljes belső vakolat, teljesen új villamos, fűtés, víz és csatornahálózat épül a napenergia hasznosítással kiegészítve, a szobák szélesebb ajtót kapnak.

A jelenlegi elavult gázkazánok helyett a tetőtérben egy új és korszerű gépészeti tér került kialakításra, melyben elhelyezésre került két új zárt égésterű gázkazán, valamint a napenergia hasznosításhoz kapcsolódó forró víz tárolók. Az akadálymentesítés keretében a teljes intézmény területén megszüntetésre kerültek a küszöbök; akadálymentes wc-k, illetve a fürdők kerültek kialakításra. A burkolatok kontrasztos szegélyekkel, valamint az ajtótokok is kontrasztos mázolással készültek. A társalgókba indukciós hurok került beépítésre.

A projekt keretében az IKT infrastruktúra fejlesztése is megtörtént, az ehhez szükséges hardver és szoftver elemek beszerzésével. A lakók biztonsága érdekében kialakításra került egy modern nővérhívó rendszer, valamint kamerák kerültek felszerelésre a folyosókon, melyeken a megújult nővérszobából is figyelhető a lakók mozgása.