Megváltozik a pécsi közösségi közlekedés

Megváltozik egy napra a buszközlekedés

Jövőre megváltozik pár dolog a helyi tömegközlekedés terén. A Biokom közleményéből kiderül, hogy miként alakul 2016-ban a pécsi közösségi közlekedés szervezése, és az újévi buszmenetrend.  

hirdetés
Uránia Mozi

Januártól a Mobilitási Központ szervezi a közösségi közlekedést

Januártól a pécsi közlekedők, főként a helyi járatú buszokon utazók számára újdonságot jelent, hogy a városüzemeltetési feladatokat ellátó Biokom NKft. divíziója, a Mobilitási Központ végzi az integrált városi közlekedéstervezést. Jövő év elejétől így a tömegközlekedés tervezéséhez, a buszmenetrend kialakításához, az ügyfélkapcsolatokhoz, a jegy- és bérletértékesítéshez, az ellenőrzéshez köthető feladatokat ez a központ látja el.

Az átalakítás legfőbb célja, hogy minden közlekedéssel kapcsolatos ügyintézés – kapcsolódjon akár a gyalogláshoz, a kerékpározáshoz, a parkoláshoz, a közúti infrastruktúrához, a tömegközlekedéshez – egy társaság koordinációja alá kerüljön. Ezáltal az ügymenetek gyorsabbak, hatékonyabbak lesznek, a rendszer koherenssé válik.

Az átalakulás után a Mobilitási Központ szervezi meg a város tömegközlekedését, kezeli az utazóktól beérkező észrevételeket, javaslatokat, értékesíti- és ellenőrzi a jegyeket, bérleteket. A városi közlekedéstervezés során a társaság együttesen érvényesíti a tömegközlekedés, az egyéni közúti közlekedés és a kerékpáros-gyalogos közlekedés szempontjait úgy, hogy közben kapcsolatot tart a város közműszolgáltatóival.

A változás egyik hozadéka a fentieken túl, hogy ne fordulhasson elő még egyszer egy havaria-helyzet, például nagyobb havazás esetén az, hogy a közösségi közlekedés leálljon.

A városüzemeltetési társaság Mobilitási Központja a közösségi közlekedés megrendelőjeként folyamatosan figyelemmel kíséri a városi közlekedés folyamatosságát, a járművek tisztaságára és pontosságára törekedve végzi majd tevékenységét.

A közösségi közlekedési szolgáltató a jövőben is a Tüke Busz Zrt. marad. A társaság által újonnan beszerzett buszok garantálják a közösségi közlekedést igénybe vevők kényelmét, de az utazással, menetrenddel kapcsolatos ügyekben – a fent részletezettek alapján – a jövőben a Biokom NKft.-hez kell fordulni.

Újévi információk a buszmenetrenddel kapcsolatban:

Az év végén és az újév elején a kiadott, a korábbi évek gyakorlatának megfelelő ünnepi menetrend szerint közlekednek az autóbuszok.

A fentieken kívül menetrendváltozás nem történik.

Jegy- és bérletértékesítés:

2016. január 1-jétől a jegy- és bérletértékesítést a Tüke Busz Zrt. helyett a Mobilitási Központ végzi. A bérletpénztárak helye és nyitva tartási ideje ugyanakkor nem változik.

A 2015. december havi és negyedik negyedéves bérletjegyek 2016. január 7-éig érvényesek.

Ügyfélszolgálat, pótdíjkezelés, észrevételek:

Az ügyfélszolgálatban is mindösszesen annyi változás lesz, hogy a Millennium Üzletházban található korábbi közösségi közlekedési ügyfélszolgálati irodát a jövőben a Tüke Busz Zrt. helyett a Mobilitási Központ üzemelteti, emellett elektronikus úton a biokom@biokom.hu címen várják az észrevételeket.

Az autóbuszon a menetjegy ellenőrzését továbbra is ellenőrök végzik, akik januártól a Biokom NKft. Mobilitási Központjának alkalmazásában állnak. A pótdíjkezelés továbbra is az ügyfélszolgálati irodában történik.

A Tüke Busz Zrt. és a Biokom NKft. Mobilitási Központ a menetjegy- és bérletvásárlással kapcsolatban az alábbi tájékoztatást adja:
A 2016-ban érvényes havi és negyedéves bérleteket a bérletpénztárakban 2016. január 2-ától lehet megvásárolni. Menetjegyet, gyűjtőjegyet, napijegyet, 3 napos jegyet és 7 napos jegyet változatlan feltételek mellett, míg 30 napos bérletet 2015. december 31-ig 2015. évben kezdődő érvényességi időszakkal, 2016. január 2-ától változatlan feltételek mellett lehetséges megvenni.