Megvan a megoldás a lánctartozásokra?

Szerződésmintákkal és az elvégzett munka átadásának visszatartásával akadályozná meg a kormány egyebek mellett az építőiparban a lánctartozásokat. Az erről szóló határozat a legutóbbi Magyar Közlönyben jelent meg.

hirdetés

A kormány a határozatban felkéri a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarát, hogy február végéig dolgozzon ki olyan építési szerződésmintákat, amelyek a jelenleginél hatékonyabban védik a megrendelőt és a vállalkozót is. A kormány azt is javasolja, hogy vizsgálják meg, a KA-VOSZ Zrt. tevékenysége kibővíthető-e az építtetői fedezetkezelővel.

A határozat kitér arra is, hogy a belügy-, illetve a közigazgatási és igazságügyi miniszternek kell megvizsgálnia a munkaterületen lévő eszközök birtoklásának – és korlátozásának – tartalmát. A két miniszternek azt is meg kell vizsgálnia, hogy a munkaterület megrendelőnek való visszaadása miként korlátozható azért, hogy a vállalkozó kikényszeríthesse a megrendelőtől a jogos követelését, vagyis, hogy a megrendelő ne kapja meg az elkészült munkát addig, amíg nem fizette ki a vállalkozót.