Megvan a volt sógor dolgozata

A Pécsi Tudományegyetem közleményben nem erősítette meg, de nem is cáfolta, hogy a Földrajzi Intézetben megtalálták Gyurcsány Ferenc volt sógorának, Rozs Szabolcsnak az 1980-ban készült szakdolgozatát. Lapunk munkatársának azonban egyetemi dolgozók megerősítették az értesülést.

hirdetés

Frissítve: (csütörtök, 17:48)

 

A PTE közleményben azt írta: a bizottság végzi a munkáját és a vizsgálat lezárása után haladéktalanul tájékoztatják a közvéleményt minden részletre kiterjedően. Az időközben napvilágra kerülő információkat – valóságtartalmuktól függetlenül – nem kívánják egyenként sem megerősíteni, sem cáfolni. A vizsgálat lefolytatásának határideje a bizottság tegnapi feladatkibővítésétől számított maximum 30 nap, de reményeink szerint ezt az intervallumot nem kell majd kimeríteni – közölte az universitas.

Az MTI tudósítása szerint a Hír TV Célpont című műsorában múlt pénteken az hangzott el, hogy négy évvel Gyurcsány Ferenc előtt majdani sógora, Rozs Szabolcs a volt miniszterelnökével megegyező – A Balaton-felvidék szőlészete és borászata – címen adott le szakdolgozatot a pécsi tanárképző főiskolán. Ezt a férfi, a politikus első feleségének bátyja is megerősítette, hozzátéve: nem tudott arról, hogy Gyurcsány később ugyanezt a témát választotta. A korábbi kormányfő a Hír Tv kérdésére azt mondta: valószínű, hogy olvasta Rozs Szabolcs dolgozatát és merített is belőle. Az ATV Egyenes beszéd című műsorában pedig azt a kérdést is felvetette, hogy nem tudható, hogy a Rozs Szabolcsnak tulajdonított és a Hír Tv-ben bemutatott munka nem éppen az ő ellopott szakdolgozatával kreált papír. Korábban az egyetemen nem lelték sem Rozs, sem Gyurcsány munkáját.

Korábban írtuk:

 

 

“A Pécsi Tudományegyetem rektora április közepén vizsgálatot rendelt el az intézmény és annak jogelődeinél tárolt diplomamunkákkal kapcsolatban, mely feltárja, hogy a törvényi és belső szabályozás szerint jártak-e el az egyes karok, jogelődök.

Emellett intézkedett a minden karra vonatkozó egységes szabályok és eljárásrend kidolgozásáról, amelyet az Egyetemi Könyvtár és Levéltár részvételével és koordinálásával, a karokkal együttműködve hoznak létre.

Az elmúlt napok fejleményeinek hatására e tényfeltáró bizottság feladatkörét kibővíti az egyetem rektora Gyurcsány Ferenc szakdolgozatára vonatkozóan, melyet a jogelőd Janus Pannonius Tudományegyetemen adott le 1984-ben. A vizsgálat tehát kiterjed a volt miniszterelnök beadott szakdolgozatának eltűnésére és a plágiumgyanúra egyaránt. Emellett a Pécsi Tudományegyetem a mai napon rendőrségi feljelentést tett az eltűnt diplomamunkával kapcsolatban”.

 

Forrás: PTE