Megvan a Zöld Energia Vetélkedő győztese

A Hajnóczy kollégium diákjai nyerték a IV. Zöld Energia Vetélkedőt. A pécsi erőművet üzemeltető Pannonpower és a PÉTÁV Kft. a tanév eleje óta zajló, többfordulós vetélkedőjének döntőjében meggyőző fölénnyel végzett az élen a művészeti szakközépiskolában tanuló lánytrió, akik elmondhatják magukról: Baranya középiskolásai közül 2015-ben ők tudják a legtöbbet a zöld energiáról.

hirdetés

Megismertetni a fiatalokkal a megújuló energiaforrásokban rejlő lehetőségeket, ráirányítani a figyelmet a környezetbarát és fenntartható áram- és hőtermelési módok fontosságára és mindeközben egyedülálló élményeket is nyújtani a résztvevőknek. Ezeket a meglehetősen összetett célokat tűzte ki maga elé az idén ősszel is meghirdetett, már hagyományosnak nevezhető Zöld Energia Vetélkedő. A rendhagyó tanulmányi verseny négy online fordulóval kezdődött, amelyben a 9-10-es diákokból álló csapatoknak a megújuló energiaforrások széles palettája mellett a pécsi erőműre és a távhőszolgáltatásra vonatkozó kérdéseket is meg kellett válaszolniuk. Mindehhez tankönyveik mellett elsősorban az interneten kutathattak információk után, de menet közben lehetőségük nyílt arra is, hogy gyakorlati ismereteket is szerezzenek.

ZE

A harmadik fordulóba bejutó tíz legjobb csapat ugyanis bejutott a pécsi erőműbe, ahol közelről látták a két biomassza-kazán és kapcsolódó berendezéseinek működését. Később hasonló élményekben volt részük a PÉTÁV jóvoltából is: megismerték egy több épületet fűtővízzel ellátó tömbhőközpont működését és kollégáink vezetésével leszálltak a föld alá a nyilvánosság elől egyébként elzárt közműalagutak egyikébe. Az üzembejárások és az online fordulók után a legjobb öt csapat került be a döntőbe.

A verseny történetében először egy intézmény, a Hajnóczy József Kollégium diákjai alkották a teljes mezőnyt. Impozáns, legalább 91%-os teljesítmény kellett a fináléhoz, ami előrevetítette, hogy felkészült diákok szoros versenyére lehet számítani. A szervezők kifejezetten változatos programot állítottak össze a versenyzőknek. A feladatok között helyet kapott a kreativitást és fantáziát igénylő activity, a lexikális tudásra koncentráló keresztrejtvény és vaktérkép, tapintás alapján kellett azonosítani az erőmű tüzelőanyagait vagy éppen mintakorongokról felismerni a különféle fahibákat. Házi feladatként pedig az Energopoly nevű erőműmenedzser játékban kellett a lehető legjobban teljesíteniük. Zárófeladatként előkerült a PÉTÁV Kft. népszerű társasjátéka, amelyben a távhő útját lehetett végigjárni különféle nehézségű kérdésekre válaszolva. Kétórányi versenyzést és tíz feladatot követően végül az online fordulók után is az első helyen álló és végig kiegyensúlyozottan teljesítő Kétségbeesett mókusok csapata ünnepelhette a győzelmet és vehette át az első helyezettnek járó táblagépeket.

Photo 10-12-15 15 52 05

A jelentős, tíz pontos előnnyel nyerő csapat tagjai János Hajnalka Boglárka, Reining Vivien és Szekér Zoé Júlia, akik a pécsi Művészeti Szakközépiskola képzőművészet szakán tanulnak, felkészítő tanáruk Nagyné Horváth Orsolya. A második helyezett, Palcsi Kiara, Kuizs Gyöngyi, Farkas Borbála összetételű trió nyereménye egy akciókamera volt, őket Mogyorósi Tamás készítette fel. A harmadik helyen pedig Csordás Martin, Czimmermann Benjamin és Tóth Péter Gergő végeztek, nagyon szoros versenyben, mindössze két ponttal lemaradva. Az ő felkészítésük is Nagyné Horváth Orsolya érdeme.

Az idei versenyben nem volt kérdéses, hogy a Hajnóczy Kollégium vehette át a különdíjként felajánlott laptopot, amelyet az első két fordulóban legtöbb pontot gyűjtő intézmény érdemelhetett ki. Minden döntősnek, különösképp a győzteseknek, ezúton is gratulálunk! (x)