Megvannak a Zsolnay Céh tagjai

A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara, a 150 éves Zsolnay Porcelánmanufaktúra és a Kreatív Ipari Klaszter összefogásából 2013 nyarán született meg a Zsolnay Céh ötlete. Cél, hogy a kézműves vállalkozók tevékenységük összefogásával könnyebben érvényesüljenek a piacon.  

hirdetés

Korábban már beszámoltunk arról, hogy az ipari klaszter miként tudja segíteni a céhet, kik lehetnek klasszikus céhtagok, illetve, hogy a kézműves vállalkozók a Zsolnay márkanév elismertségének növeléséhez hozzá tudnak-e járulni termékeikkel.

A kiírt pályázatra összesen 32 vállalkozó nyújtotta be a képekkel illusztrált jelentkezési lapját, azonban nem csak Pécsről, hanem számos városból, többek között Nyíregyházáról, Budapestről, Szentesről, Tatabányáról érkeztek adatlapok.

A Céh zsűrijét három köztiszteletben álló pécsi személy alkotta: Vajda László, a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatója, Pinczehelyi Sándor Kossuth-díjas képzőművész és Opauszki László a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara Kisvállalkozói Bizottságának tagja. Ők a beérkezett pályázók közül 16-ot választottak ki, akik közül október 18-án, egy személyes meghallgatás során került ki a tíz  leendő céhtag.

A zsűri több szempont szerint értékelte az alkotókat és alkotásaikat a személyes meghallgatás alkalmával. Vajda László azt vizsgálta, mennyire illeszkedik a termék a manufaktúra által képviselt értékekhez. Pinczehelyi Sándor a minőséget és a művészi értékeket minősítette, míg Opauszki László az adott vállalkozás jelenlegi működésének és jövőbeli bővítésének, fenntarthatóságának lehetőségeit értékelte.

A tíz kézműves vállalkozó közül végül hét pécsi, egy szegedi, egy budapesti és egy magyarlukafai került be a Zsolnay Céh tagjai közé, melynek ünnepélyes megalapítása várhatóan november második felében, a tagok részvételével történik meg Pécsen.

 

 

 • Kossuth Lajos

  Kedves Szerkesztőség! Ez úton értesítem Önöket, hogy Pinczehelyi Sándor képzőművész soha sem kapta meg a rólam elnevezett díjat.
  Üdvözlettel: az önök Lajosa

 • Keresztes Júlia

  Zsolnay Vilmos szépunokájaként csatlakozom nagybátyám fenti tiltakozó véleménynyilvánításához.

 • Bezuk Zsolt

  Zsolnay Vilmos ükunokájaként tiltakozom az ellen, hogy a patinás Zsolnay márkanevet, amelyet elődeink több nemzedéke kitartó szorgalommal és odaadással épített föl, olyan termékek forgalmazására bitorolják, amelyek – legyenek akár bármilyen jó minőségűek is – semmiképpen nem vethetők össze a világhírű Zsolnay kerámia termékekkel.
  Készült ugyan a Zsolnay gyárban egyebek között evőeszköz nyél, bútorbetét, sőt esernyőgomb is, de ezek termékek attól még nem lettek Zsolnay evőeszözök, bútorok vagy esernyők, azaz nem Zsolnay márkanévvel kerültek forgalomba.
  Külön sérelmezem, hogy az illetékeseknél idejében tiltakoztam a Zsolnay név jogtalan használata miatt, és kértem, hogy a “Céh” szíveskedjen más nevet ill. más márkát találni, kérésemet figyelmen kívül hagyva lejáratják a nemzeti örökségünket képező Zsolnay nevet.