Megvannak a PTE borai

A PTE Bora kitüntető titulusra idén 14 pincészet 22 bora pályázott, fehérbor kategóriában a Mestrineli Borászati Kft, míg a vörösborok között a Takler Pince nedűje diadalmaskodott.

hirdetés

Az immár 13 éves hagyományokkal büszkélkedő PTE borválasztásra az idén 14 pincészet összesen 22 bort nevezett a négy régiós borvidékről. A borokat előzetesen a Pannon Borrégió Top25 borverseny szakmai zsűrije bírálta. A legjobb 6 vörös és 3 fehérbor került végül a döntőbe, kiegészülve a PTE TTK Szőlészeti és Borászati Intézete által nevezett két fehérborral.

A hagyományoknak és az előírásoknak megfelelően „vakon” pontozott a döntőben a társadalmi zsűri, vagyis a bírálók nem tudhatták, milyen nedűt kóstolnak és pontoznak éppen. Ahogy a korábbi években, az idén is két kategóriában hirdetett győztest a Pécsi Tudományegyetem, legjobb fehér-, és legjobb vörösbor kategóriában.

Fehérbor kategóriában a Mestrineli Borászati Kft. 2012-es évjáratú, Rizling Cuvée minőségi száraz fehérbora utasította maga mögé a mezőny többi borát.

Vörösbor kategóriában a Takler Pince 2009-es évjáratú, Cabernet Franc minőségi száraz vörösborát hirdette ki győztesnek a Pécsi Tudományegyetem, az erről szóló oklevelet a bor termelője, Takler András vette át. Érdekesség, hogy a Takler Pince immár negyedik alkalommal viselheti a PTE Bora címet – 2005, 2008 és 2011 után idén is ők pályáztak a zsűrinek leginkább tetsző vörösborral.

  • Pécsi

    Miért nem a szentmiklósi telepen szürtelet bor lett az egyetem bora? Csak nem rossz minőségú? Tessék azzal büszkélkedni és azt inni. Bár nem tudom, minek kell az egyetemnek bor.