Megvárják az új törvényt a jegyzőválasztással

Bár augusztus vége óta megszűnt a nyugdíjba vonuló Lászlóné dr. Kovács Ilona munkaviszonya, a megyei közgyűlés egyelőre nem választja ki Baranya új főjegyzőjét. Az elnök amondó: meg kell várni a novemberben hatályba lépő új törvényt, mert lehet, hogy nem is lesz szükség a posztra a megyeházán.

hirdetés

Mint arról lapunk korábban beszámolt, még januárban kérte nyugdíjazása miatti felmentését Lászlóné dr. Kovács Ilona, a megyei önkormányzatnál mintegy harminc esztendeje, a poszt viselőjeként pedig 13 éve dolgozó főjegyző. Felmentési ideje augusztus 31-én járt le, de május óta a hivatalvezető munkáját már az aljegyzők vették át.

A közgyűlés a poszt betöltésére még a nyáron írt ki pályázatot, s három érvényes ajánlat be is érkezett az önkormányzathoz. A közgyűlésnek csütörtökön kellett volna döntenie a győztes személyéről, ám a testület elnöke, Horváth Zoltán a pályázat eredménytelenné nyilvánítását kezdeményezte.

Mint azt lapunknak elmondta, az utóbbi hetekben nyilvánosságra kerültek az önkormányzati rendszer átalakításának tervei, amelyek értelmében a megye az intézményfenntartó szerep helyett területfejlesztési feladatkört kap. Ennek megszervezése és működtetése azonban már nem biztos, hogy igényli főjegyző kinevezését, mondta. A változások ugyanis előreláthatóan érintik a megyei önkormányzatok funkciói, feladat- és hatásköre mellett a hivatali szervezetet és annak vezetőjét is.

„Az új önkormányzati törvényt várhatóan novemberre fogadja el az országgyűlés, így ennek ismeretében határozunk a főjegyző megbízásáról. Nem látom indokát, és nem tartom célszerűnek, hogy a törvényi szabályozás megjelenése előtt döntsünk a hivatal vezetését ellátó személyről” – így az elnök.

Hozzátette: ezzel együtt már most kiírták az új pályázatot; dönteni azonban csak decemberben fognak. Ha szükség lesz a posztra, megválasztják az új főjegyzőt, ha nem, ismét eredménytelenítik a kiírást. Az újabb pályáztatásra azonban törvényi kötelezettsége van az önkormányzatnak, így jogilag szükség van a mostani döntésre.

Horváth Zoltán kérdésünkre elmondta még: az a tény, hogy nincs főjegyzője a hivatalnak, nem jelent nehézséget, hiszen ebben az időszakban a két aljegyző látja el a törvényesség fő őrének feladatait.