Megvédik a FEMA-t?

Megunták a pécsiek, hogy a fémtolvajok szétlopják az egykor szebb napokat látott áruházat és védettség alá helyeznék. Az épület tervezője örül, azt mondja, akkor már  ideje lenne újragondolni a helyet és megtölteni tartalommal. Nagyot álmodik?

hirdetés

Szinte pár év alatt szétlopták a FEMA épületét, a német tulajdonosa egyáltalán nem foglakozik vele. Mostanra se fém, se ablak, se vakolat nem díszíti Magyarország egyik legrégibb bevásárlóközpontját. A közelben lakók már rá sem mernek nézni, napról napra fogy az egykoron több mint ezer négyzetméteres komplexum.

Pedig a Kistelegdi István által tervezett épület a Velencei Biennálé magyar pavilonjának egyik dicsősége volt huszonhárom éve, amikor épült.

Kistelegdi (balra) újra életet vinne a házba.

– Még megmenthető lenne! Ha bevásárlóközpont nem is, de akár ifjúsági ház, koncertterem, vagy akár szálloda is lehetne belőle – mondja a tervező, aki szerint bővítéssel, áttervezéssel, kiegészítésekkel teljesen át lehetne alakítani más funkciókra is.

Az épület megóvása érdekében kezdeményezték a helyi védettség alá vételét. Pécsett tíz éve létezik ez a lehetőség, és azóta 150 különböző épület, épületrészlet, vagy utcakép kapta meg ezt a fokozatot.

– Ha a FEMA is megkapná, a német tulajdonostól függetlenül megmaradhatna az utókornak – mondta Magay Miklós, a pécsi önkormányzat városfejlesztési főosztályvezetője.

A helyi védelemben szereplő ingatlanokat ugyanis fokozottabb védelem illeti meg, ezért azokat nem lehet csak úgy lebontani. Azt, hogy az épület valóban érdemes-e a védettségre, a városi főépítész véleményezi, a döntés pedig a közgyűlés feladata lesz.

  • Lőczi Marianna

    “Virágország” ezek voltunk mi a FEMA üzletsorán. Tegnap hoztuk el a maradék berendezésünket -tényleg maradék.! Emberi ürülékek között. Segítség, csak beszélünk róla, cikkezünk, de nem történik semmi!!!!! Csináljunk egy alapítványt!!!!!!! Keressünk befektetőket, …..
    Tudna segíteni? Üdv.Marianna (loczimarianna@freemail.hu 70-602-7630

  • és mi lesz

    miért nem ültetik le a tolvajokat?