Megveszi az állam az MKB-t

A magyar kormány vásárolja meg az MKB Bank Zrt.-t (MKB Bank) a Bayerische Landesbanktól (BayernLB) – közölte csütörtökön a bajor tartományi bank.

hirdetés

A közlemény szerint a kormány 55 millió eurót fizet a bankért. A BayernLB ugyanakkor elengedi az MKB Bankkal szembeni 270 millió eurós követelését. Az ügyletet a tervek szerint szeptemberig véglegesítik.

Az MKB Bank értékesítése “nagy megkönnyebbülés” – idézték a közleményben Johannes-Jörg Rieglert, a bajor állam többségi tulajdonában lévő bank igazgatótanácsának elnökét.

A magyar leányvállalat értékesítése “a múlt egy terhétől” szabadítja meg a társaságot – tette hozzá Markus Söder bajor pénzügyminiszter, aki kiemelte, hogy “kemény, de fair” tárgyalásokat folytattak az MKB Bank sorsáról. A megállapodással “lezártuk a magyar fejezetet” – mondta Söder.

A BayernLB 1994-ben szerzett tulajdonrészt az MKB Bankban, és a legutóbbi, 2014 februári kimutatás szerint egy részvény híján a bank 100 százalékos tulajdonosa.

Az MKB Bank a magyar számviteli szabályok szerint 6 milliárd forint, a konszolidált nemzetközi kimutatás (IFRS) alapján pedig 121,5 milliárd forint adózás előtti veszteséggel zárta a tavalyi évet. A két eredmény közötti eltérést rendkívüli tétel okozta, amely a hitelintézet tőkehelyzetének megerősítését szolgáló tulajdonosi intézkedéscsomag része volt.

A BayernLB a közelmúltban több lépcsőben mintegy 670 millió euró értékű tőkeemelést hajtott végre magyar érdekeltségénél.

A bajor állam 10 milliárd eurós támogatással mentette ki a BayernLB-t a 2008-ban elmélyült világméretű pénzügyi válságból. Az Európai Bizottság egy sor intézkedést, köztük a magyar leányvállalat értékesítését írta elő az állami támogatás ellentételezésére.