Megye: tárgyaltak is, meg nem is

Többek között a költségvetés módosításáról és újabb hitelfelvételről is döntött volna a Baranya Megyei Önkormányzat Közgyűlése a testület ebben a ciklusban utoljára tervezett ülésén. Az MSZP frakció azonban a legfontosabb napirendi pont elnapolását kérte, így lesz még egy ülés az októberi választásokig.

hirdetés

Gulyás Emil szocialista frakcióvezető előbb a költségvetés módosításáról szóló, szerinte „meglehetősen összetett, s többnapos feldolgozást igénylő” előterjesztést kívánta levenni. Később úgy döntött, vegyék mégis fel, ám csak tárgyalás céljából, s zárt ülésen.

A dokumentum szerint arról kellett volna dönteni, hogy a megye a Baranya Megyei Kórház adósságállományának rendezése céljából kötvényt bocsásson ki közel másfél milliárd forint értékben. Az előterjesztés része volt egy bonyolult pénzügyi manőver is, amely az önkormányzat eddigi kötvényeinek és a hiteleinek kamatairól rendelkezett.

Gulyás Emil szerint az összetett anyag áttekintéséhez időre van szüksége frakciójának, ám egy hét múlva már felelős döntést lesznek képesek hozni. Hargitai János (Fidesz-KDNP), a megyei közgyűlés első embere lapunk munkatársának az ülés után azt mondta, Gulyásék lépése – bár racionális indokokat erre sem talált – minden bizonnyal politikai eredetű.

Kijelentette: a döntés háttérét a szocialisták is ismerték, a felmerülő kérdésekben képesek lettek volna a döntésekre. Mint azt kérdésünkre elmondta még, a megyei közgyűlés által korábban kibocsátott kötvények esetében egy hosszabb távon előnyösebb konstrukcióról fognak tárgyalni a választásokig hátralévő utolsó közgyűlésen, szeptember 23-án.

Hargitai János beszédében kitért rá, hogy a ciklus utolsó közgyűlését a lehető leghamarabb, azaz minden valószínűség szerint jövő héten megtartják. Kiemelte: a csütörtökön elnapolt fontos témát nemcsak a megyei fejlesztések miatt, hanem a kórház egyetemnek történő átadásából fakadó pénzügyi műveletek rendezéséhez is tárgyalni kell majd.