Melegedik az idő, de zivatar is lehet

Várható időjárás az ország területére csütörtök estig:

hirdetés

Szerdán többnyire erősen felhős lesz az ég, de napközben főként a Dunántúlon, éjszaka többfelé felszakadozik, csökken a felhőzet.

Elsősorban keleten alakul ki kisebb eső. Csütörtökön átmenetileg megnövekszik, majd ismét csökken a felhőzet, több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Elszórtan várható eső, záporeső, délnyugaton néhol zivatar is lehet. Szerdán mérsékelt marad a légmozgás, csütörtökön megélénkül, az Alpokalján és a Kisalföldön helyenként megerősödik a déli, délnyugati szél.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 3, 9 fok között valószínű.

A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön 15, 20 fok között alakul.

 

Az időjárási helyzet Európában

Európa túlnyomó részének időjárását ciklonok és a hozzájuk tartozó frontrendszerek alakítják. Emiatt szárazföldünk nagy részén gyakran erősen felhős az ég, Nyugat-Európában, a Skandináv-félszigeten, valamint a Kelet-Európa fölött húzódó frontrendszer mentén több helyen fordul eső, záporeső, az északi tájakon néhol havazik.

Ugyanakkor kontinensünk középső vidéke fölött anticiklon helyezkedik el, területén általában kevés a felhő, sokat süt a nap, számottevő csapadékról nem érkezik jelentés. A legmagasabb nappali hőmérséklet Európa déli és keleti területén általában 17 és 24, a középső és nyugati részén 8 és 13 fok között alakul. Továbbra is hideg van Észak-Skandináviában, ahol napközben is csak 0, +5 fokot mérnek.

Csütörtök estig a Kárpát-medence fölé eleinte még nedves, majd kissé szárazabb, egyre melegebb levegő áramlik, erősödik a nappali felmelegedés.