Melinda park: nehéz válás Kertvárosban

Június végén döntött úgy a közgyűlés, hogy megszünteti a kertvárosi Melinda park korábbi kezelő szervezetét, a Megyervárosi Sportcentrum és Szabadidőközpont Alapítványt, s a park kezelésével a KEK Egyesületet bízta meg. Az alapítvány tartozásaiért az önkormányzatnak kell helytállnia.

hirdetés

A megszüntetésre ítélt szervezet az önkormányzattól az elmúlt közel két évtized alatt jelentős forrásokat kapott a parkgondozásra, a játékbeszerzésre, valamint a működtetési költségek fedezésére. Az elmúlt négy esztendőben azonban már súlyos pénzügyi gondokkal néztek szembe: a támogatásokat immáron csupán a felhalmozott közüzemi hátralékok, biztosítási díjak, APEH-tartozások kiegyenlítésére fordították.

A park állapota pedig romlott, az alapítvány hivatott célját – programok szervezését, – sem tudta ellátni. A városháza így 2010-ben már támogatást nem is ítélt meg a szervezetnek, s a június végi közgyűlésen megszüntette a szervezetet. A Melinda park kezelésével a Kertvárosiak az Élhető Kertvárosért Egyesületet bízták meg.

Kővári János, a terület országgyűlési képviselője, városházi képviselő szerint éppen a fenti okok miatt döntöttek a megszüntetésről, de az erről szóló határozat óta eltelt egy hónap után sem rendezte tartozásait az alapítvány. Mivel nem tette meg a megszüntetéshez szükséges intézkedéseket sem, ezért a város jegyzőjéhez fordult – mondta.

A népjóléti bizottság a minap tárgyalt a szervezet tartozásainak kiegyenlítéséről. A bizottság elnöke, Csizi Péter szerint jelenleg egymillió forintos hiányról tudnak, s ezt kell kiegyenlítenie a városnak annak érdekében, hogy a megszűnhessen a szervezet. A bizottság a minap ekkora összeg kifizetéséről is döntött.

Hozzátette: a szervezet úgy halmozta fel a tartozásait, hogy közben közel 2,4 millió forint támogatást kapott a várostól, ehhez képest nemhogy fejlesztésre, de még állagmegóvásra sem költöttek, s a szervezet bizonyos sporteszközeiért a helyieknek bérleti díjat kellett fizetniük. Az elnök szerint az új egyesület feladata lesz az, hogy újra élettel töltse meg a parkot, rendbe tegye az ottani területet, pályázatokon vegyen részt, fejlesztéseket hajtson végre.

Az alapítvány részéről nem kívántak nyilatkozni.