Méltóság Mezeje: gyógyíthatatlan betegek és ápolóik előtt tisztelegtek Pécsett

Méltóság Mezeje elnevezésű rendezvényt tartotta október 15-én délután a Pécs-Baranyai Hospice Alapítvány, a Leőwey Klára Gimnázium dísztermében.

A nemzetközi rendezvényhez 2008-ban csatlakozott az alapítvány, minden évben kétszer rendezik meg Pécsett: ősszel a hospice- és palliatív ellátás világnapjához kapcsolódóan, megemlékezés keretében elültetik azokat a nárciszhagymákat, amik tavasszal – mintegy a betegek és az őket ápolók előtt tisztelegve – kihajtanak. A szépséges sárga virág ugyanis a gyógyíthatatlan daganatos betegek szimbóluma, az élet, a remény, a ragaszkodás jelképe.

Az idei őszi rendezvényen több fellépő műsorát nézhették meg az egybegyűltek. A városi önkormányzatot Nyőgéri Lajos alpolgármester képviselte, aki köszöntőjében először arra emlékeztetett: a rendezvény eredeti célja a figyelem felhívása, hogy az emberi méltóság életünk végéig megőrizhető, és hogy meg is kell őrizni. Továbbá hangsúlyozta, számára azért is fontos az alkalom, mert ezáltal szerinte láthatóvá tehető az a legtöbb ember számára láthatatlan munka, melyet a Pécs-Baranyai Hospice Alapítvány végez.

Nyőgéri Lajos

– Tevékenységükkel rendszerint csak azok a családok találkoznak, akiknek segítségre van szüksége. Az alapítvány pedig segít. Lelki támogatást nyújtanak, amire talán a legnagyobb a szükség, ha szeretteinktől kell búcsút venni. Gyakorlati segítséget is nyújtanak, hiszen nem csak lelkileg éri legtöbbünket váratlanul, ha egy gyógyíthatatlan beteget kell otthon ápolnunk. A legtöbbünknek nem természetes, ha vérnyomást kell mérni, vagy sebet kezelni, infúziót bekötni. Nem tartunk otthon járókeretet, kerekesszéket. Én ma, itt ezért a többség számára láthatatlan, de az érintett családoknak nélkülözhetetlen segítségért mondok Pécs városa nevében köszönetet a Pécs-Baranyai Hospice Alapítványnak – fogalmazott az alpolgármester.

A műsor után a résztvevők együtt mentek át a Széchenyi térre, ahol nárciszokat ültettek el.

Korábbi cikkünkben részletesebben írtunk a Méltóság Mezejéről. 

Hirdetés