Menekülnek a nők!

Nyolcvanhárom százalékra emelkedett és ezzel újabb csúcsot ért el az Észak-Koreából disszidálók körében a nők aránya.

hirdetés

Dél-Koreai szakértők szerint ennek az lehet a magyarázata, hogy a nőket nem tartja annyira szemmel a phenjani hatóság, mint a férfiakat – adta hírül vasárnap a Yonhap dél-koreai hírügynökség.

Az idén január és május között 535-en szöktek északról délre, közülük 444 nő. Korea kettészakadása óta, bő fél évszázad alatt összesen mintegy 30 ezren disszidáltak a kommunista diktatúrából Dél-Koreába, és évtizedeken át a férfiak aránya volt a magasabb. 2002 volt az első év, amikor kiegyenlítődött a nemek közti különbség e téren, azóta pedig töretlenül emelkedik a nők hányada.

A disszidálók száma ugyanakkor apad, amióta 2011-ben a kommunista diktatúrát dinasztikusan vezérlő Kim család harmadik nemzedékéből Kim Dzsong Un került hatalomra. Tavaly összesen 1396 észak-koreainak sikerült elszöknie hazájából, csaknem feleannyinak, mint 2011-ben.

A csökkenésre nem szolgált magyarázattal a dél-koreai hírügynökség. Az ok feltehetően nem a távozási kedv lohadása lehet, hanem az, hogy Kim Dzsong Un tovább szigorított az ellenőrzésen.