Mentornapok: tehetséggondozás a PTE-n

A Kutató Diákokért Alapítvány Európai Uniós támogatással új programot indít az eddigi 800 fős mentori és közel 6000 fős diákhálózatának további bővítésére.

A Mentornapok rendezvénysorozat célkitűzése, hogy minél több középiskolás fiatal kapcsolódhasson be az egyetemeken folyó tudományos kutatásba. A diákok és a program iránt érdeklődő egyetemi oktatók 2011. június 9-én és 10-én a Pécsi Tudományegyetemen találkozhatnak.

A Pécsi Tudományegyetem vezetése kiemelt figyelmet szentel a tehetséggondozásnak, melyet az is igazol, hogy a közelmúltban a szenátus jóváhagyásával kapcsolódott a Magyar Géniusz Integrált Tehetségsegítő Program Tehetségpont Hálózatához.

Magyarország első egyetemének tehetséggondozási koncepciójába tehát szorosan illeszkedik az egyetemi oktatók és középiskolai tanárok közötti mentorhálózat erősítése, a tapasztalatcsere, az információáramlás élénkítése. A Kutató Diákokért Alapítvány 800 mentora közül 38-an a Pécsi Tudományegyetem oktatói, illetve kutatói, tehát a PTE eddig is képviseltette magát a Mentor-programban, de most még szorosabbra fűződik ez a várhatóan gyümölcsöző együttműködés.

A június 9-én és 10-én a PTE-n tartandó Mentornap keretében konkrét példákon keresztül mutatják be az érdeklődőknek, hogyan működik a gyakorlatban a középiskolások mentorálása, milyen pozitív hatással lehet a fiatalok bevonása egy egyetemi kutatócsoport munkájára.

A közreműködő egyetemi oktatók találkozhatnak olyan diákokkal, akik már saját középiskolájukban valamilyen tudományos kutatásba kezdtek, és nyitottak arra, hogy egyetemi feltételek között folytassák tovább a munkájukat. A cél tehát az, hogy minél több tehetséges diákot karoljanak fel, akiknek talán csak épp annyi segítségre, támogatásra van szükségük a tehetségük kibontakoztatásához, amennyit ez a Mentorprogram nyújtani tud.

Forrás: PTE