9 C
Pécs
szerda, április 24, 2024
KezdőlapHírzónaMenzák: javulhat a minőség

Menzák: javulhat a minőség

A városvezetés egységes közbeszerzést írhat ki tavasszal a pécsi oktatási, szociális és óvodai közétkeztetésekre. A mostani kusza rendszer egyszerűsödése és hatékonyabbá válása mellett azt is várják, hogy az ételek minősége javuljon, s több helyi termelésű étel jelenjen meg a kínálatban.

Minderről Csizi Péter alpolgármester beszélt lapunknak annak kapcsán, hogy nemrégiben egy részletes, átfogó vizsgálat lefolytatását indította el a témában az önkormányzat. Mint mondta, jelenleg a szociális szférában és az óvodai, iskolai közétkeztetések tekintetében több, eltérő minőségben és színvonalon szolgáltató cég van jelen, s az árak között is nagy a differencia.

Az alpolgármester utalt rá: a vizsgálat után az a céljuk, hogy lehetőleg közös közbeszerzést tudjanak kiírni a közétkeztetési rendszer üzemeltetésére. „Nem a szolgáltatók, hanem a szolgáltatás minőségi oldaláról szeretnénk megközelíteni a kérdést” – így a tisztségviselő, aki szerint egyértelmű cél, hogy a jelenleginél nem nagyobb pénzkeret felhasználásával hatékonyabb, jobb legyen a milliárdos tételt képviselő szolgáltatás.

Az alpolgármester elmondta: a városvezetés több kritikával, észrevétellel is találkozott a közétkeztetések általános színvonala kapcsán, így a rendszer átláthatóságának növelése mellett ezen jelzések figyelembevétele határozza meg nagyban a rendszer újragondolását.

Tudomásunk szerint egyes iskolákban, óvodákban a szülők egy része már elégedetlenkedett az ételek minősége miatt, s ezt jelezték is az intézmények felé, valamint többen a menzai szolgáltatás mellőzését kérték.

Csizi Péter elmondta: éppen a hasonló esetek miatt döntöttek amellett, hogy rendet tesznek a területen. Ha ugyanis mindenhol ugyanaz a cég szolgáltat majd, mind a minőség ellenőrzése, mind a szolgáltatás követhetősége leegyszerűsödik. Mint mondta, valószínű, hogy a jelenlegi pénzügyi keretek mellett is egészségesebb, jobb, változatosabb étkek kerülhetnek az asztalokra és az éthordókba. Sőt, az is elképzelhető, hogy a felmérések után kiderül: több helyütt ismét lehet majd helyben is főzni.

Emellett arra is törekszik a város, hogy a majdani új szolgáltató a jelenleginél is több helyi előállítású terméket, többek között Baranyában termesztett zöldséget és gyümölcsöt vegyen fel az étlapjára. Ezzel is segíteni szeretnék ugyanis a helyi gazdaságot.

Változatosabb ételeket kell fogyasztani

Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet egy minap napvilágra került kutatása szerint sok helyen sem az étkezés körülményei, sem a feltálalt ételek mennyisége és minősége nem felel meg az egészséges táplálkozás irányelveinek. Mindezt egy több mint háromezer iskola diákétkeztetési gyakorlatának vizsgálata után állapították meg.

Az iskolák 60 százaléka nem veszi figyelembe a gyermekek tápanyagigényét, harmaduk csupán hetente egyszer használ friss zöldséget, 75 százalékában korszerűtlen konyhatechnológiával készült ételt szolgálnak fel, s ugyanaz a néhány tucat recept ismétlődik hétről hétre.

Talán ezzel is magyarázható, hogy a ma tanuló egymillió diáknak csak a fele költi el étkezéseit menzán. A másik felük hideget eszik, ráadásul ezt cukros üdítőkkel kíséri le, s nagy mennyiségben fogyaszt édességeket is, miközben gyümölcsöt, zöldséget alig esznek a kicsik.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő