Merénylet Kairóban

Pokolgépes merényletet követtek el szombat reggel a kairói olasz konzulátus ellen, az épületben súlyos károkat okozó robbanásnak egészségügyi források szerint egy halálos áldozata, és tíz sebesültje van. A történtekre reagálva Ibráhím Mahlab egyiptomi miniszterelnök egységre szólította fel a világot a terrorizmus elleni harcban.

hirdetés

Az egyiptomi főváros egyik legforgalmasabb kereszteződésében, a Ramszesz térhez vezető forgalmas úton elkövetett támadás elkövetőjeként az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet jelentkezett.

A terroristák Twitter-oldalán megjelent üzenet szavai szerint “az Iszlám Állam katonáinak Allah segítségével sikerült egy, 450 kilogrammnyi robbanószerkezettel megrakott autót az olasz konzulátus előtt felrobbantaniuk, Kairó szívében”. Az IÁ továbbá felszólította a muzulmánokat, hogy “tartsák távol magukat az ehhez hasonló biztonsági gócoktól, mert azok a mudzsahidek támadásainak jogos célpontjait alkotják”.

A biztonsági erők egy magas rangú tisztségviselője a MENA egyiptomi hírügynökségnek már reggel úgy nyilatkozott, hogy az elkövetők a pokolgépet a konzulátus mellett leállított autóba telepítették. A detonációban – amely helyi idő szerint reggel fél hétkor, a szombaton zárva lévő konzulátus előtt következett be – a korábbi jelentések szerint két őrt álló rendőr is megsebesült. Egyikük belehalt sérüléseibe.

A robbanáskor a ramadán böjti hónap és korai időpont ellenére is rengetegen tartózkodtak a környéken.

A hatalmas detonáció egy tíz méteres szakaszon teljesen beomlasztotta a környék arculatát markánsan meghatározó épület egyik oldalát. A falakban futó csövekből és a robbanás által felszakított földalatti vízvezetékekből kiáradó víz elöntötte a konzulátus törmeléktől ellepett utcáját.

A pokolgép az autó motorját az épület mellett húzódó forgalmas felüljáróra repítette, amelyet a detonáció után tégladarabok és törmelékek borítottak. A robbanás erejét mutatja, hogy a nyolcsávos felüljáró túloldalán álló épületek ablakai is betörtek. A konzulátust a város egyik szegénynegyede öleli körül, legalább kilenc lakóházban súlyos károk keletkeztek.

Az an-Níl állami hírtelevíziónak nyilatkozó szakértők szerint a merénylet valószínűleg az észak-afrikai országban történő külföldi beruházások első számú forrásának, az EU-nak szólt. A merénylet üzenete az lehetett, hogy Egyiptom továbbra sem stabil ország. Az elkövetők ezzel a befektetőket akarhatták elriasztani, hogy megakadályozzák a kormány gazdasági erőfeszítéseinek sikerre vitelét.

Mohamed Murszi iszlamista elnöknek a hatalomból történt két évvel ezelőtti elmozdítása óta megszaporodtak a merényletek az országban, amelyek száma az idei első négy hónapban magasra hágott, s a statisztikák szerint elérte a 2014-es egész évben elkövetett támadások számát. Két hete Kairóban pokolgépes merénylet áldozatává vált az ország főügyésze, egy nappal a Murszi megbuktatásához vezető, 2013. június 30-án kirobbant tömegtüntetések második évfordulója előtt.

Az IÁ egyiptomi ágának fegyveresei július 1-jén összehangolt támadássorozatot követtek el a Sínai-félsziget északkeleti részén az egyiptomi biztonsági erők több ellenőrzőpontja ellen. A hadsereg közleménye szerint 17 katona vesztett életét. Válaszul az egyiptomi kormányerők néhány nap alatt több mint 240 szélsőségessel végeztek terrorellenes műveleteikben.

A legveszedelmesebb egyiptomi terrorcsoport, a Vilájat Színáa (Sínai Tartomány) tavaly novemberben fogadott hűségesküt Abu Bakr al-Bagdádinak, az IÁ önjelölt kalifájának.

Ibráhím Mahlab miniszterelnök a pusztításra reagálva a sajtónak úgy nyilatkozott: “háborúban állunk, mindannyiunk kötelessége, hogy éberek legyünk, s vállvetve szembeszálljunk a terrorral”. A kormányfő arra figyelmeztetett, hogy a szélsőségesek az egész nemzetközi közösség számára fenyegetést jelentenek, ezért az ellenük folytatott harcban a világ vezetőinek együtt kell működniük.