Mesterlövészt is bevetettek

Mesterlövészt kellett bevetni egy háztűznél a baranyai Birjánban. A ház tetőszerkezete hétvégén kapott lángra, melynek következtében két gázpalack is berobbant. A garázsból további palackokat kellett eltávolítani, de mivel nem tudták kellő hőmérsékletűre lehűteni, ezért mesterlövészt hívtak, hogy lője ki azt egy mezőn. Személyi sérülés nem történt, de a ház egyelőre lakhatatlan.

Tető nélkül maradt az a birjáni ház, ami hétvégén kapott lángra. A házban egy kétfős család tartózkodott, csak arra lettek figyelmesek, hogy füstöl valami.

– Mentem be a garázsba a csibékhez, és akkor láttam, hogy jön a füst ki, nagyon sok füst volt bent és aztán az

Mindenük odalett

egész belobbant – mondja Scholtz Attiláné, aki a férjével él a házban.

Ezután már hiába hozták a poroltót, nem tudták eloltani a lángokat. Csak a robbanásokra lettek figyelmesek. Két gázpalack robbant be.

– Durrogást lehetett hallani, azt hittem, hogy a megmaradt petárdákat még dobálnak szét a fiatalok, de az ember mikor kijött az utcára, láttam, hogy vöröslik az ég – mondja Kovács Gyula birjáni falugondnok.

Félő volt, hogy a még fel nem robbant gázpalackok is berobbannak. Az egyikben oxigén, a másikban viszont acetilén volt. Ehhez hívták a rendőrség mesterlövészét, mert a tűzoltók nem tudták már lehűteni az izzó fémet.

Ezek robbantak fel

– Figyelemmel arra, hogy a palack hőmérséklete a hűtés ellenére hőemelkedést mutaott, ezért a nagyobb tragédia elkerülése érdekében a rendőrsg mesterlövésze védősugár alkalmazása mellett a védőpalackot kilőtte – mondja Sárkány Sándor a Baranya Megyei Katasztrófavédelem hivatali vezetője.

A család most kényszerlakásban lakik, az önkormányzat pedig 350 ezer forintos gyorssegélyt utalt nekik. Emellett az egész falu összefogott, hogy segítsen eltakarítani a romokat. A tűz okát még vizsgálják a hatóságok.

hirdetés

Hirdetés