“Mi jöhet még?” – a pécsi MSZP sajtóközleménye

Sajtóközlemény:

hirdetés

“Alig telt el egy hónap az önkormányzati választások óta, a Fidesz és Páva Zsolt – szöges ellentétben választási ígéreteivel – sorra olyan döntéseket hoz, amely Pécs lakosságának becsapásáról szól. Tovább folytatódik a PR kormányzás, továbbra is „palira” veszik Pécs lakóit.

Kezdjük a telekadó bevezetésének ötletével. A sokáig titkolt átvilágítási anyag már említést tett a telekadó bevezetéséről mint lehetséges bevételi forrásról. El is készült a tervezet, amely Páva Zsolt neve alatt futott, és amelyről mélyen hallgatott. Az előterjesztést kiküldték Csizi Péter alpolgármester aláírásával.

Ahogy a tervezet napvilágra került, mély felháborodást keltett a pécsiekben. Páva megijedt és visszavonta a tervezetet. Egy napra rá a kommunikációs tanácsadók kitalálták, hogy „merénylet” történt. Az apparátus megvezette a polgármestert. Akkor már csak azt nem értjük, hogy Csizi Péter alpolgármester miért írta alá az előterjesztést? Nem olvasta el? Nem az apparátusban kell keresni a hibát!

Következik a nagy vehemenciával bejelentett jutalom elvonás a városházán. Ezzel sikerült úgy beállítani az ott dolgozókat, mint akik nem végeztek megfelelő munkát, és csak a fizetésükért járnának be dolgozni. Egyedül Páva dolgozott az EKF sikeréért? A jutalom elvonás eredményeként felszabaduló forrást egy szociális intézmény felújítására fordítja a városvezetés.

Olyan intézmény felújítására, ahol az igazgató ugyanebben az időszakban 1,3 millió Ft. prémiumot kap úgy, hogy alig több mint fél éve került kinevezésre. Még ezen a héten Páváék kineveztek egy intézményvezetőt 800 ezres fizetéssel. Intézményvezető Pécsett még soha nem keresett ennyit. Nem is beszélve a Tettye Forrásház vezérigazgatójáról, aki fél éves munka után már jutalmat kapott. Egyeseknek jár jutalom, másoknak nem?

A napokban került napvilágra hogy a pécsi önkormányzat meg kívánja vásárolni a Pétáv kisebbségi üzletrészét a Pannon Powertől. Ez lehet, hogy ötletnek jó, de a részleteiről semmit nem tudunk. Miből, mikor, hogyan? A vásárlás indokai pedig félrevezetőek. Páva azt mondja, eddig nem tudott a város szabadon dönteni a díjképzés mértékéről, illetve az esetleges alternatív energiaforrások szolgáltatásba való bekapcsolásáról.

Ez egyszerűen hazugság. A távfűtés árát húsz éve önkormányzati rendeletben határozza meg a pécsi önkormányzat, ahogy minden más közszolgáltatás árát. A 22 éves szerződésben pedig benne van, hogy az átveendő hőmennyiség felett Pécs bevonhat alternatív energia-forrásokat. Csak remélni tudjuk, hogy nem arról van szó, hogy újabb fideszes ejtőernyősöket, baráti ügyvédeket, marketing tanácsadókat kell elhelyezni, ahogy ez a Tettye Forrásháznál történt.

Páva álmodozik a Pétáv üzletrészéről, közben elvonta a pécsi kis- és középvállalkozásoknak szánt 100 millió Ft-os keretet, Hoppál Péter pedig a kulturális bizottság ülésén bejelenti, hogy az önkormányzat és a Pécs Holding a csőd szélén táncol. Hol vannak a hangzatos bejelentések: „…stabilizálódott Pécs költségvetése”, „…elzártuk a pénzcsapokat”, „…3 milliárd Ft. fájdalom nélkül kivonható a kiadások közül”, „…újra bíznak a bankok Pécsben” „…Pécs a siker városa.”

Ma Hoppál Péter bejelenti a 2010-es Pécs csomagot, azaz hogy milyen forrásokat igényelnek a kormánytól a 2011-es költségvetésből. Na de mi lett a 2009-es Pécs csomaggal? A tavalyi csomag idén hiányzó elemei: a Sopianae-terv folytatása, az IMS-szerkezetű iskolák és a Pécsi Nemzeti Színház felújítása, az állatkert új helyre költöztetése, a klinikák mentőhelikopter-leszállójának bővítése.

Míg Kósa Lajos közel 12 milliárd Ft-ot kért és kap Debrecennek, Tarlós István 4 milliárd Ft-ot Budapestnek. Pécsnek, a siker városának csak ennyi jut? A lenyúlt magánnyugdíj pénzekből csak a Fidesz erős embereinek jut? Ezért van 4 fideszes országgyűlési képviselője Pécsnek? Ezért van az álláshalmozás az alpolgármester uraknál? Ez igen gyér teljesítmény az ígéretekhez képest.

Mi jöhet még?

Ha az átvilágítási anyagból indulunk ki és az önkormányzat beváltja az átvilágítók elképzelését, eltörölik az építményadónál adott mentességeket, és szociális alapon állapítanának meg újat? Új adónemeket is bevezetnek? A telekadón kívül a vállalkozók kommunális adója is napirendre kerül? Az anyag szerint “Az adóztatás célja a forrás biztosítása a gondoskodó önkormányzat feladatai ellátásához.”

Bár még nem ismerjük a Fidesz kormány pontos elképzeléseit az oktatásról, de az átvilágítási anyag előrevetít egy közel 500 fős elbocsátást. A 2011-es önkormányzati költségvetése ezt fogja tartalmazni?

Felszólítjuk Páva Zsolt polgármestert és a pécsi Fideszt, öntsön tiszta vizet a pohárba, fejezze be a pécsiek félrevezetését és fedjék fel valós terveiket!

Pécs, 2010. november 25.

MSZP Pécs Városi Szervezete