Mi vár ránk, ha kinyitnak a strandok?

Csábító lehet egy homokos tengerpart az igazán megérdemelt nyaraláshoz, de fontoljuk meg, hogy a magyar gyógyfürdőket és strandokat válasszuk – olyan előnyei is vannak, amikre nem is gondolna!

hirdetés
Uránia Mozi

A vendéglátósokra és a turizmusból élőkre azonban még biztosan vár pár nehéz hét, mert bár a napokban végre kinyithattak a boltok és egyes szolgáltatók, rájuk máig nem kerülhetett sor. Ha játszott már online póker oldalakon tudhatja, milyen bizonytalan lehet egy-egy állás. Hasonló helyzetben van az, aki e nehéz időszak után megpróbálja kitalálni milyen gyorsan telnek majd meg a termálfürdők és strandok, arra azonban már vannak utalások, hogy jó eséllyel fogadhatunk, hogy a 3,5 millió beoltott körül elindul a tényleges nyitás.

Maradjunk itthon!

Mindenki előtt ismeretes, hogy egy ilyen hosszú kényszerszünet milyen nehéz gazdasági helyzetbe hozhat bárkit – ha tehát végre szabadabbá válik majd életünk és a szikrázó napsütés a tengerpartra csábít; lebegjen előttünk, hogy egy itthoni nyaralással nemcsak a hazai gazdaságnak – így végsősoron magunknak is – segítünk, de jót teszünk egészségünknek is.

Mikor mehetünk?

A hazai gyógyfürdőink nagyrésze tavaly november 11. óta zárva tart, mert bár egy darabig még lehetőségük nyílt volna arra, hogy a fürdőrészlegek nélkül ugyan, de nyitva tartsák a gyógyászati egységeiket, ennek fenntartása sajnos nem volt gazdaságos a legnagyobb tömegeket vonzó fürdők nélkül. Ha Ön iszappakolásra, súlyfürdőre, szénsavas kádfürdőre, esetleg gyógymasszázsra vár, bizony még legalább egy hónapig még biztosan türelmesnek kell lennie.

Ha hihetünk a prognózisoknak, a 3,5 millió beadott oltást május első felében érhetjük el, így a strandnyitások némi csúszással, de viszonylag időben megtörténhetnek. Arra azonban mindenki készüljön fel, hogy bizonyos nehézségek – így a maszkviselés – nagy valószínűséggel velünk maradnak.

Mindenki fürdőzzön!

Tegyünk az egészségünkért és járjunk minél gyakrabban fürdőinkbe, hiszen Magyarország gyógyvíz-nagyhatalom: az ország területének 80 százaléka alatt termál-, illetve gyógyvíz található. Sokan többezer kilométert utaznak azért, hogy a magyar vizek gyógyhatását élvezhessék, éljünk mi is a karnyújtásnyira lévő lehetőséggel. Némely vizünk gyulladáscsökkentő vagy fájdalomcsillapító hatású (például Miskolctapolca vagy Hévíz forrásai), de akad köztük olyan, amely stresszoldó (mint Zalakaros jódos vize), vagy az emésztőrendszert gyógyító (így Harkány vagy Bükfürdő) is. Néha nem elég a jó márkanév, mindig érdemes utánajárni, mire lehet a leginkább szükségünk, pihenésünk helyszínét pedig az egészségünk minél jobb megőrzéséhez igazítani.

(x)