“Mielőtt meghalok, szeretnék”

Az amerikai Darren Bohrer, a Pécsi Tudományegyetem Babits Mihály Gimnázium és Szakközépiskola angol nyelvtanára egy közösségformáló ötlet pécsi megvalósításának elképzelése ügyében kereste meg a Polgármesteri Kabinetet.

hirdetés

2009-ben New Orleans külvárosában Candy Chang művész, várostervező egy elhagyatott házat óriási interaktív táblává változtatott. Ezen egy mondatot kellett befejezni: “Mielőtt meghalok, szeretnék…. ” A környékbeliek egy nap alatt a hatalmas falat teleragasztották üzeneteikkel. Meglepő, megrendítő, komoly vagy éppen vicces válaszaik a közösség igaz tükrének bizonyultak.

Az üzenő táblát azóta valamennyi földrészt országaiban kipróbálták. Az emberek kifejezték, mi a fontos számukra az életben, megfogalmazták félelmeiket, titkos reményeiket, vágyaikat, bölcs elmerengéseiket arról, hogyan lehetne jobb életet élni.

A kísérlet a közterek hatalmát, a tábla közösségformáló erejét, a perspektíva felismerését igazolta: az élet rövid, a halálról nem beszélünk szívesen, pedig a halál a legkiválóbb erőt adó tevékenységek egyike.

Ennek a programnak a pécsi megvalósítását a budapesti Amerikai Nagykövetség eszmeileg és anyagilag is támogatta.  A Mielőtt meghalok, szeretnék táblát a Zsolnay Fesztivál ideje alatt Pécsett május 17 – 20. között állították fel a Zsolnay Kulturális Negyedben, ezen a héten június 13-ig a Jókai tér Irgalmasok úti bejáratánál fog állni.