Miért akarják kizárni Pécset a Zsolnayból?

Pécset és a pécsieket a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. jelenlegi többségi tulajdonosa ki akarja zárni a gyár életéből, távol akarja tartani attól, hogy megismerjék a társaság valós helyzetét, ami megengedhetetlen – közölte a Polgármesteri Kabinetiroda. 

hirdetés

A kormány nemrég stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdasági szervezetté nyilvánította a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt.-t, amire a csődtörvény ad lehetőséget. Ez alapján a kormány olyan gazdálkodó szervezeteket minősíthet át, amelyek adósságainak rendezéséhez, hitelezőikkel való megegyezéséhez, reorganizációjához nemzetgazdasági érdek vagy kiemelt közérdek fűződik.

Ez a döntés annyit jelent, hogy ha a gyár megfelelően működik és nincs nagy bajban, akkor nincs szükség állami beavatkozásra, amennyiben azonban mégis problémák vannak, akkor azokat a Zsolnay-gyár fennmaradása érdekében megfelelő módon meg lehessen megoldani. Igen ám, de ez a többségi tulajdonosnál, Bachar Najarinál kiverte a biztosítékot, aki arról beszélt, hogy valakik erőszakosan akarják felvásárolni a céget.

Legutóbb pedig az is kiderült, hogy a Zsolnay-gyár következő taggyűlésén a pécsi önkormányzatot képviselő Pécs Holdingot akarják kizárni a vállalat tulajdonosai közül.

– Drámaian hangozhat, de azt gondolom, most tört ki a háború a Zsolnay-gyár miatt – mondta a helyzet kapcsán már korábban Dunántúli Naplónak Páva Zsolt, Pécs polgármestere.

csontváry sajtótáj, Páva Zsolt, hl01
Páva Zsolt már háborúról beszél

Hétfőn egy újabb közleményben támadták meg a várost a Zsolnay magántulajdonosai, mondván a város nem gondos gazda, segítséget nyújtana abban, hogy cégcsoport megvegye a vállalat részesedését, lejáratja a gyárat, holott a Zsolnay minden kötelezettségét határidőre teljesíti.

A pécsi önkormányzat álláspontja szerint a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. többségi tulajdonosainak nem tetszik, hogy a pécsi önkormányzat szeretne belelátni a társaság működésébe, valós pénzügyeibe, mérlegébe.

A Polgármesteri Kabinetiroda közleményében az áll, hogy ennek két magyarázata lehet, de egyik sem jelent semmi jót. Az egyik, hogy a gyár tulajdonosainak van valami takargatni, titkolni valójuk.

A másik, hogy a többségi tulajdonos kicsinyes bosszút kíván állni azért, mert korábban a Magyar Kormány jogi védelem alá helyezte a társaságot, illetve kicsinyes bosszút kíván állni azért, mert a város elvárja, s jogosan követeli, hogy a társaság megfizesse a tartozásait, az elmaradt közüzemi díjakat, helyi adókat.

“A Zsolnay-gyár többségi tulajdonosának homályos szándékaival a pécsi önkormányzat szándékai egyértelműek voltak a múltban, a jelenben és a jövőben is.  Ez pedig nem más, minthogy mindent megteszünk azért, hogy a város emblematikus vállalata biztonságban lehessen” – zárul a Polgármesteri Kabinetiroda közleménye.