Milliárdért újulnak meg a bölcsik

Az elmúlt évtizedek legnagyobb mértékű felújítási hulláma jöhet a pécsi bölcsődéknél, hiszen több mint 900 millió forintot áldoznak arra, hogy jobb legyen a pécsi apróságoknak. Mutatjuk, melyik bölcsikről van szó!

hirdetés

Komoly változások jönnek a pécsi kisgyerekes intézményekben, hiszen sorban felújítanak több intézményt is.

11 hagyományos bölcsődei intézmény működik a városban, önkormányzati fenntartásban, ezekben összesen 686 férőhely van. Ezen felül a PTE POTE bölcsődéje van még, illetve a Pécsi Többcélú Agglomerációs Társulás fenntartásában 4 családi napköziben 22 apróságnak tudnak helyet adni, ezek januártól családi bölcsődévé alakulnak át.

Őri László, Pécs alpolgármestere közölte, jelenleg a pécsi bölcsődék ideiglenesen maximálisan kihasználtak, a következő nevelési évre új gyermeket, csak férőhely visszamondás, vagy óvodába történő év közbeni átiratkozás esetén tudnak fogadni a bölcsődék.

bölcsöde,hl02
Jó kilátások előtt…

Az átmeneti telítettségnek azonban jó oka van: közel egymilliárd forintért zajlanak felújítások pécsi bölcsődékben ettől az évtől kezdve két éven át.

Az alpolgármester kifejtette:

a bölcsődékben jóval modernebb, kulturáltabb és sokkal jobb körülmények közé kerülnek a gyermekek, hiszen az elmúlt évtizedekben még nem látott hatalmas felújítási hullám jön.

– Régi adósságát törleszti ezzel a város, hiszen karbantartáson, eddig nem történtek komolyabb beavatkozások a kisgyermekes intézményeknél, Pécs ugyanakkor kiemelt figyelmet fordít a családokra, és ez az intézkedéssorozat is ezt a célt szolgálja – mondta Őri László, hozzátette: a város fejlesztési forrásból öt bölcsődét újít fel, amelyekben 358 férőhely van.

Felújítások:
Kiskuckó Bölcsőde (66 férőhely):, befejezés: 2017.07.31. Költség: 208 millió Törpike Bölcsőde (60), befejezés: 2017.07.31. Költésg: 145 millió Mandula Bölcsőde (52), befejezés: 2017.07.31,. Költség 140 millió Napsugár Bölcsőde (100), befejezés: 2018.07.31. Költség: 223 millió Kicsikék Bölcsőde (80): befejezés 2018.07.31. Költség: 228 millió

A munkákat két ütemben végzik: szeptembertől 2017 augusztusáig három, majd 2017. szeptembertől 2018. szeptemberig további két intézmény lesz korszerűbb. A beruházások alatt 52 férőhelyet csoportosítanak át más intézménybe. A felújításokkal férőhelybővítés nem történik, a meglévő 686 férőhely megtartása mellett megújult tárgyi környezetben várják vissza a felújított intézmények a legkisebbeket.

Miniböcsik miniknek

Szeptembertől a szülők a hagyományos bölcsődébe, mini bölcsődébe, munkahelyi bölcsődébe, vagy családi bölcsődébe is írathatják be három év alatti gyerekeiket. Az új bölcsődei formák mindegyikére az úgynevezett Bölcsődei nevelés – gondozás országos alapprogramja vonatkozik majd.

Változások
Januártól a pécsi Fészek családi napközi családi bölcsődévé alakul, de megtartja a szakmai státuszát. Az új rendszer szerint a sajátos nevelési igényű gyermekek esetében az új szabályozás csökkenti a gyermeklétszámot 10-ről 8 főre azokban a csoportokban, ahol két ilyen gyermeket látnak el, ami a nagyobb odafigyelést, egyéb kiegészítő szakmai tevékenységek megvalósítását teszik lehetővé. A bölcsődei dajka is lesz, hogy még jobb legyen az apróságok ellátása.

Mennyit kell fizetni?

A bölcsődei térítési díjat a családok – jövedelmi helyzetét, nagyságát, a gyermek egészségi állapotát figyelembe vevő rendszer alapján – 80%-ban ingyenesen vehetik igénybe. Azok, akik nem tudnak a törvény által biztosított kedvezményekkel élni, 5-20.000 Ft havi költséget jelent a bölcsődei ellátás étkezéssel együtt.