Milliárdos korszerűsítéssel foghatják meg az elillanó hőt

Bölcsődék, óvodák, iskola és a gyermekház fűtéskorszerűsítésére, nyílászárók cseréjére, és az épületek szigetelésére fordíthat Pécs a közeljövőben egy-másfél milliárd forintot. A javarészt uniós finanszírozású, tucatnyi épületet érintő korszerűsítést követően évente ötvenmillió forintot spórolhat az önkormányzat.

hirdetés

– A pályázatokat nyáron lehet beadni, s jó esetben még idén megindulhat a fejlesztés a kiválasztott, legrosszabb állapotban lévő intézményekben – tájékoztatta lapunkat Kővári János természeti és emberi erőforrás fejlesztési bizottsági elnök.

Amint arról korábban beszámoltunk, a város oktatási-nevelési és szociális intézményeinek nagy része elengedi a hőt, így okozva óriási, több százmilliós pluszkiadásokat az önkormányzatnak. Pécs ezért összesen több mint száz telephely energiatanúsítványát rendelte meg. Kiderült: az épületek fogyasztását a harmadára lehetne csökkenteni hőszigeteléssel, fűtéskorszerűsítéssel, a nyílászárók cseréjével.

A város első körben a szakértői jelentések szerint legrosszabb állapotban lévő, legkevésbé hatékonyan működő épületek korszerűsítését oldaná meg. Javarészt lakótelepi bölcsődék, óvodák kerülnek sorra, valamint az Árpád Fejedelem Gimnázium és Általános Iskola, s a Szivárvány Gyermekház érintett az összesen egy-másfél milliárd forintos programban.

Kővári János szerint több mint ötven százalékos megtakarítás érhető el a fűtésköltségben, ha megvalósul az uniós finanszírozású, 150-200 millió forintos saját erőt igénylő fejlesztés. Ez utóbbi az elnök által megismert számítások szerint azonban három-négy év alatt megtérül a hatékonyabb működéssel, a kisebb energiaigény miatt.

Miután a pályázatokat a nyár elején adhatja be a város, a korszerűsítési munkálatok beindulására optimális esetben az év utolsó negyedévében vagy jövő tavasszal kerülhet sor. A hagyományos szigetelési, fűtésmodernizálási munkák mellett lehetőség szerint alternatív megoldásokat is alkalmazna az önkormányzat, azaz várhatóan például több helyen napelemes rendszerek segíthetik a melegvíz-előállítást.

Az önkormányzat arra is törekszik, hogy a nevelési, oktatási intézményekben szemléletváltás is elinduljon. Kővári János szerint azzal, ha az épületek használói spórolnak az energiával – a szükségtelen áramfelhasználást megakadályozzák, jól állítják be a radiátorokat -, szintén számottevő megtakarításokat lehet elérni.