Milliós bírság a szolgáltatóknak

Újabb többmilliós bírságokat szabott ki a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság energiaszolgáltató cégekre hibás számlakép miatt – közölte Németh Szilárd, a Fidesz rezsicsökkentésért felelős képviselője kedden Budapesten.

hirdetés

Tájékoztatása szerint az E.ON-t hétmillió, a Fővárosi Gázműveket hatmillió, az EDF Démászt pedig hárommillió forintra büntette meg a hatóság első fokon. Hibás gázszámlát 1,4 millió, hibás villanyszámlát pedig 4,4 millió háztartás kapott – jegyezte meg.

Németh Szilárd sajtótájékoztatóján felidézte, hogy korábban a GDF Suez gázszolgáltatási ágazatára tízmillió, az Elműre pedig nyolcmillió forintos bírságot rótt ki a fogyasztóvédelem ugyancsak hibás számlakép miatt. E két büntetés is azért volt ilyen magas, mert kétmillió háztartás kapott hibás formátumú számlát – közölte.

A kormánypárti politikus arról is beszámolt, hogy a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság hasonló esetekben tavaly összesen 799 ügyben járt el, és 159 millió forint bírságot szedett be. Az idén április 30-ig már 273-szor büntetett a hatóság, a bírságok összege pedig 104 millió forintot tett ki – tájékoztatott.

Németh Szilárd végül emlékeztetett, hogy az újabb rezsicsökkentéssel kapcsolatos, pénteken benyújtott törvényjavaslata nyomán a fogyasztóvédelmi hatóság teljes körűen ellenőrizheti majd, hogy a szolgáltatók megfelelően tájékoztatták-e a lakosságot a rezsicsökkentésről.