Minden a tökről szól majd

tök, óvoda2

hirdetés

Ismét tök jó lesz a hangulat a Zsolnay Negyedben. A Zsolnay Kulturális Negyed falain belül számtalan színes program vár mindenkit, reggeltől estig.

A Vendel-naptól Márton-napig tartó időszak jelentős kulturális örökség a dél-dunántúli régió életében. A hagyomány szerint Márton nappal kezdődött a paraszti életben a téli pihenő időszaka: e napon kóstolták meg az újbort, és ekkor osztották ki a cselédeknek az évi bér mellé járó libát, melyet nyomban le is vágtak, és fenséges liba-lakomát csaptak.

tök, óvoda3

Többek közt ezt a hagyományt eleveníti fel a Pécsi Sütőtök Fesztivál és Márton nap, mely idén már másodszor kerül megrendezésre november 10-én a Zsolnay Kulturális Negyed falain belül. Számtalan színes program vár mindenkit, reggeltől estig: kicsiknek játszóház, bábelőadás, különféle népi játékok, nagyoknak pedig kézműves vásár, főzőbemutatók. A nap zárásaként a látogatók lampionokkal a kezükben vonulhatnak végig a Negyeden: feledhetetlen élmény lesz látni a sok sötétben pislákoló fényt az évszázados falak között.

tök, óvoda1

A program részét képezi a töklámpás és tökfaragó verseny. A versenyhez szükséges sütőtököket csütörtökön osztotta ki Hoppál Péter országgyűlési képviselő a Hajnóczy utcai óvodában.

Részletes program:

10.00–19.00: kézműves vásár
10.00–19.00: „nagyanyáink receptjei” főzőbemutatók és kóstolók
10.00–19.00: Falusi porta – kisállat- bemutató a bükkösdi Ökoparkból
10.00–18.00: népi játszótér
10.00–15.00: óvodák, iskolák faragott tök-kompozícióinak bemutatója
11.00–12.00: népi gyermekjátékok, körjátékok, mondókák
12.00–14.00: „vasárnapi ebéd” főszerepben: sütőtök, liba és újbor
13.00–15.00: oktatási intézmények színpadi programjai, közben tökfaragások árverése
15.00–15.30: eredményhirdetés, díjkiosztó
15.00: Időfa. Az Ördögszekér Kompánia bábelőadása
16.00: Táncház a Tenkes zenekarral. Táncházvezető: Vass Oszkár
17.00: Gyerekjátszó: élő, magyar népzenére daltanulással, néptánccal és kézműves foglalkozással egybekötött komplex játszóház. Zene: Zoltán Csaba és barátai. Vezeti: Dénes Anett
18.30: Lampionos felvonulás a Zsolnay Negyedben

Délutáni folyamatos programok:

diavetítés, kukoricamorzsolás, fényképezkedés Lúdas Matyival, lúdtollal írás és vendégkönyv készítés, lampion készítés, csuhébábu készítés, nemezelés, magvaskép készítés, kézműves vásár

  • Phufi

    “Haragszom a töködre, rámászott a kukorica fölgyemre…de én a te tököd levágom, a fölgyemet felszántom…”