Minden eddiginél többen dolgoznak hazánkban

Ilyen magas foglalkoztatási szintet még nem mért a Központi Statisztikai Hivatal (KSH), mint a tavalyi negyedik negyedévben – mondta Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára szerdán Budapesten, a legfrissebb adatokat értékelve.

Az államtitkár kiemelte, hogy a 2010-es kormányváltáshoz képest 840 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma. A növekedés döntően a versenyszférában történt, ahol mintegy 710 ezerrel dolgoznak többen, mint 2010-ben.

Ugyanebben az időszakban 11,8-ról 3,3 százalékra csökkent a munkanélküliségi ráta – tette hozzá.

Bodó Sándor kitért ugyanakkor arra is, hogy jelentős az eltérés a férfiak és a nők foglalkoztatásában. A férfiak foglalkoztatási rátája elérte a 77,6 százalékot a tavalyi utolsó negyedévben, míg a nőké 63,1 százalékos.

Az államtitkár úgy fogalmazott, hogy ez a helyzet feladatokat is ad, példaként említette a bölcsődefejlesztési program folytatását. Elmondta azt is, hamarosan elkezdődik a kismamákat képzésekkel, ösztöndíjakkal segítő program annak érdekében, hogy minél nagyobb számban vissza tudjanak térni a munkaerőpiacra.

A tavalyi utolsó negyedév adatai kapcsán az államtitkár jelezte: a foglalkoztatottak száma elérte a 4 millió 520 ezret, ami 38 ezerrel több az egy évvel korábbinál. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a versenyszférában 52 ezer főt meghaladó növekedést mért a KSH az elmúlt egy év alatt.

A fiatalok foglalkoztatási helyzetére kitérve ismertette: 2010 előtt munkanélküliségi rátájuk a 30 százalékhoz közelített, mára azonban 12,2 százalékra csökkent.

Az államtitkár a foglalkoztatás bővítésének lehetőségeiről szólva kiemelte a vállalkozóvá válás erősítését, valamint a kismamák, a csökkent munkaképességűek és a nyugdíjasok munkaerő-piaci jelenlétének javítását.

Hirdetés