Hiteleknek utánanéz a bizottság

Két hónapot kap az a mindegyik politikai erő egy-egy képviselőjét munkára felkérő, héttagúra tervezett vizsgálóbizottság, amely Pécs eladósodottságát veszi górcső alá – jelentette be Hoppál Péter, a Fidesz-KDNP városházi frakcióvezetője szerdán.

hirdetés

Hoppál Péter egy szerdai sajtótájékoztatón szólt arról, hogy a jutalmakat vizsgáló testület munkájának zárása után egy újabb bizottságot szeretnének létrehozni. Ez azt vizsgálná, hogy milyen okok vezettek Pécs eladósodottságához, ahhoz a tényhez, hogy az utóbbi tizenhárom évben nyolcvanszorosára, közel 40 milliárd forintra hízott a város hitelállománya.

A frakcióvezető az okokkal kapcsolatban elmondta: a pécsiek körében végzett, több ezer fő megkérdezésén alapuló telefonos közvélemény-kutatás azt mutatta meg, hogy az emberek túlnyomó többsége kíváncsi az adósság eredetére. Másrészt a jutalmak kiosztását górcső alá vevő korábbi bizottságban részt vevő erők (Fidesz, Jobbik, KDNP, LMP, ÖPE) delegáltjai már jelezték: szükségét látják a további vizsgálódásoknak.

Hoppál Péter elmondta: a bizottságnak a március 22-én ülésező közgyűlésig kell jelentést készítenie az 1990 és 2011 vége közötti időszakról. A testület Pécs eladósodottságának körülményeit, mértékét, a hitelek futamidejét, azok felvételeinek indokait és a mindenkori döntéshozók felelősségét hivatott kivizsgálni.

A majdani elnökkel együtt hétfősre tervezett testületbe minden párt delegáltjait várják, s Hoppál Péter elmondása szerint a jutalmakat vizsgáló testület tagjai (az MSZP kivételével minden szervezet részt vett a munkában) már jelezték, hogy szívesen dolgoznának egy ilyen testületben. A frakcióvezető elmondta: pontosan tudni szeretnék, s tájékoztatni kívánják a pécsieket, hogy egy-egy hitel mire ment el, mi épült belőle, s mennyiben volt indokolt a felvétele.

Az MSZP részéről korábban Tóth Bertalan frakcióvezető lapunknak úgy nyilatkozott, hogy csak akkor vesznek részt a testület munkájában, ha a bizottság a legutolsó hitelek felvételéig lefolytatja a vizsgálatot. Nyőgéri Lajos szocialista képviselő szerdai érdeklődésünkkor azt mondta, csak a csütörtöki közgyűlésen tudhatjuk meg, hogy az MSZP hogyan szavaz.