Minden segítségre számít a Jelenkor

Továbbra is bizonytalan a Jelenkor pécsi folyóirat jövője, miután az azt kiadó alapítvány krónikus pénzhiánnyal küszködik. Ágoston Zoltán főszerkesztő szerint, még egymillió forintra van szükségük január végéig. Közben az őszi rossz hírek után mintegy hatvan új előfizetőt szerzett a lap.

hirdetés

Pécs egyik büszkesége, az országos terjesztésű irodalmi és művészeti folyóirat az elmúlt időszakban komoly veszélybe került. Mint arról az ősszel beszámoltunk, a nyár végére az is kérdésessé vált, hogy az októberi számot meg tudja-e jelentetni a kiadó. Ágoston Zoltán főszerkesztő ekkor kéréssel fordult az olvasókhoz, Pécs gazdasági szereplőihez és az önkormányzathoz, hogy tegyenek meg mindent az alapítvány ellehetetlenülése ellen.

A város ekkor másfél millió forintot biztosított a Jelenkor számára a kulturális bizottság keretéből, a polgármester pedig további félmillió forintos támogatás nyújtására tett ígéretet. Az év végére azonban ismét előjöttek a problémák a folyóiratnál, s most Hoppál Péter önkormányzati képviselő saját keretéből ad 100 ezer forintot az alapítványnak a fenntartási költségekre.

Ágoston Zoltán főszerkesztő lapunk érdeklődésére azt mondta, a szeptemberben megszavazott másfél millió forint az elmúlt hetekben érkezett meg hozzájuk, s az elmaradt honoráriumokra, nyomdaszámlák kiegyenlítésére már el is költötték, hiszen „több millió forintos tartozások halmozódtak fel az utóbbi hónapokban”.

A főszerkesztő elmondta, a polgármesteri segítség még nem jutott el hozzájuk, bár ezzel kapcsolatban ígérvényük van. Szintén egy nagyobb, egymillió forintos forrásra vár az egyesület a Magyar Szak- és Szépirodalmi Szerzők és Kiadók Reprográfiai Egyesületétől, amely még ugyanígy nem jutott el a szerkesztőséghez.

Ágoston Zoltán szerint kellemetlen hónapok állnak a szerkesztőség mögött, de a folytatás sem túl biztató egyelőre. Mint mondta, a tavaszi NKA-támogatásuk folyósításának alapja, hogy most el tudjanak számolni az idei pénzösszeg felhasználásával, ezért kínzóan szükségük lenne további külső segítségre. „Aki most ad, kétszer ad, ezért vagyunk rendkívül hálásak Hoppál Péternek a mostani százezer forintos segítsége miatt, s bízunk benne, hogy a polgármester úr segítsége is mielőbb megérkezik” – így Ágoston Zoltán.

Hoppál Péter lapunknak azt mondta, a város kulturális életében kiemelten fontos szerepet tölt be a folyóirat, így ő személy szerint mindent megtesz a támogatásááért. Amennyiben jövőre a kulturális bizottság rendelkezik saját kerettel, bizonyosan kap pénzt a Jelenkor 2012-ben is, tette hozzá.

A Művészetek Házáról nemrégiben Pécsre szálltak a folyóiratot kiadó alapítvány alapítói jogai. Mint ismert, korábban a megyei önkormányzat nyújtott támogatást a Jelenkorhoz, ám ez évtől, ahogy a Művészetek Házáról, úgy a lapról is levette a kezét.

A Pécsett szerkesztett Jelenkor országos terjesztésű irodalmi és művészeti folyóirat jelentős pécsi lapokat tudhat elődjének. Első száma 1958 októberében látott napvilágot, s már 1960 és 1964 között (Tüskés Tibor szerkesztésében) az egyik legjobb magyar irodalmi lapnak tartotta a kulturális közvélemény.

A hetvenes évektől a Jelenkor – Szederkényi Ervin főszerkesztő, majd egy időben Parti Nagy Lajos és Csordás Gábor szerkesztői munkája nyomán – még inkább a hazai irodalmi élet meghatározó orgánumává vált, így a hetvenes-nyolcvanas években főképp itt közölték írásaikat az ún. ,,új próza” képviselői, Esterházy Péter és Nádas Péter.

Egy-egy mai Jelenkor-szám kiadása közel kétmillió forintba kerül. A lap ezer példányban jelenik meg, és jelenleg mintegy félezer előfizetője van.