Mindhárom IMS-sulit megmenti a város

Elsőként az Illyés Gyula Általános Iskola épületét újítja fel az önkormányzat a statikai problémákkal küzdő három kertvárosi suli közül. Ide jövő szeptemberben visszaköltözhetnek a tanulók – jelentette be Nagy Csaba alpolgármester egy pénteki sajtótájékoztatón.

hirdetés

A legrosszabb állapotban lévő, két éve kiürített épületet nemcsak megerősítik, de oktatási eszközeiben is modernizálják az intézményeket. Mint azt a tájékoztatón szintén jelen lévő Bognár László oktatási bizottsági elnök hozzátette: az összesen majdnem 600 millió forintba kerülő munkálatok közbeszereztetése ősszel elindul, s tavasszal kezdetét veheti a megerősítés. A költségek harmadát uniós pályázati forrásból teremtik elő.

Az is kiderült, hogy a jelenleg szigorú statikai felügyelet alatt álló, de üzemelő másik két iskolaépület, az Árpád fejedelem és a Testvérvárosok terei sem marad mai állapotában. Utóbbit 2011 nyarán, előbbit 2012-ben renoválják és modernizálják. Azért van szükség a szakaszos munkára, hogy a gyermekek elhelyezése a kivitelezés időszakaira megoldható legyen – mondta Nagy Csaba. A Testvérvárosok Terei Általános Iskola felújítása 2012. januárjában, míg az Árpád fejedelem Általános Iskola és Gimnázium felújítása 2013. januárjában fejeződhet be.

A másfél ezer kisdiákot érintő beruházások összértéke egyébként 1,8 milliárd forintra rúg, melynek felét pályázati úton teremti elő az önkormányzat. Az Árpád és a TVT esetében már sikeres első körös tárgyalásokon van túl a város, míg az Illyéshez szükséges forrásokra még egy másik pályázaton pénzt várnak. Ha azonban mégsem nyernének pénzt utóbbi intézményre, hitelből akkor is megvalósítják jövőre a beruházást – hangsúlyozta az alpolgármester.

Kővári János országgyűlési képviselő azt mondta: másfél évvel ezelőtt, amikor átvették a városvezetést, új időszámítást kezdtek az oktatás területén is. Ennek része, hogy nem hagyják veszni az intézményeket. A kertvárosi iskolák speciális-, és emelt szintű képzéseket nyújtanak, emellett közösségi terekként is szerepet játszanak a városrész életében. Felújításuk elengedhetetlen.