Mini terrorházat hoznának létre Patacson

A kommunizmus áldozatának, Kovács Bélának a szülőházát akár le is bonthatják, miután eladósorba került az ingatlan. A volt miniszter házát megmentené egy volt MSZP-sek által irányított pécsi egyesület, s abban emlékmúzeumot hoznának létre. Pénz azonban egyelőre nincs.
A Patacson 1908-ban született kisgazda politikus Tildy Zoltán és Nagy Ferenc, majd pedig Nagy Imre kormányának volt a földművelésügyi minisztere.

hirdetés

Kovács Bélát 1947. február 25-én hurcolták el a kommunisták koholt vádak alapján, és a Szovjetunióba vitték. A kisgazda politikus éveket töltött rabságban. A volt földművelésügyi miniszter elhurcolásának napja 2000-től a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja lett.

A kisgazda politikus szülőházát – mely már nincs a család birtokában -, az aprócska ingatlant most eladásra kínálták fel, s tartani lehetett attól, hogy az új tulajdonos azt lebontja. Éppen ennek megelőzése miatt lépne egy helyi kötődéssel is bíró egyesület.

– Tudomásunkra jutott, hogy a róla elnevezett utcában lévő ház eladósorba került, s úgy gondoltuk, hogy nem szabadna áldozatul esnie a szülőháznak, ezért egy emlékhelyet alakítanánk ki abban – mondta Komáromi István, a Nemzeti Demokrata Összefogás Mozgalom vezetője.

A volt szocialista politikus Soó Lászlóval, az azonos nevű egyesület vezetőjével, a szintén ex-MSZP-sel karolta fel az ügyet. Szerinte Kovács Béla szülőházát pártpolitikától és párthovatartozástól függetlenül meg kell menteni.

Hozzátette: pécsiként szeretnénk ezt az ügyet végigvinni, ráadásul jövőre lesz 65 éve annak, hogy a Parlamentből munkatáborba vitték el az 1995-ben elhunyt politikust.

Szerinte tizenöt millió forintból létre lehetne ott hozni egy „mini terrorházát”, ahol különböző korabeli dokumentumokat, az elhurcoltak tárgyait, Kovács Béla emléktárgyait is bemutathatnák.

A pénz előteremtésének érdekében pedig azért fordultak Orbán Viktor miniszterelnökhöz, mert az ő nevéhez fűződik, hogy a kommunizmus áldozatairól külön napon emlékezünk meg. Várhatóan a pécsi önkormányzatot is megkeresik majd.