Mire jó a Járási Hivatal?

Baranyában kilenc, Pécsett egy Járási Hivatal lesz januártól. Azt ígérik, könnyebbé és gyorsabbá válik az ügyintézés. Számos önkormányzati feladatot is átvesznek. Ide kerülnek át az Okmányirodák is.

hirdetés

– A Járási Hivatalhoz tartozik majd a jelenlegi jegyzői feladatok egy része, így például a közlekedésigazgatási munkafolyamatok, szociális hatósági, gyámügyi igazgatással kapcsolatos ügyek, a kereskedelmi engedélyezési eljárások vagy az okmányirodák és a szakigazgatási szervek ügyfélszolgálatai: többek között a földhivatalok és a nyugdíjbiztosítók is – magyarázza Lovász István, Pécs jegyzője (képünkön).

Pécsett nem kell különösebb változásra készülni, talán annyiban, hogy gyorsabb lesz az ügyintézés – ígérik, köszönhetően az úgynevezett „egyablakos” rendszernek, vagyis nem kell futkosni a hivatalok között. Egyelőre azt nem lehet tudni, hogy pontosan hol alakítják majd ki a hivatalt, de valószínűnek tűnik a Kossuth téri, vagyis a mai Okmányiroda épülete.

A kormány tervei szerint a járási hivatalok rendszere 2013 végére, 2014 elejére állhat be teljesen, addig azonban előfordulhat, hogy a tényleges ügyvitel marad az egyes szakigazgatási szerveknél – igaz, már „egyablakos” módon.

Ami viszont biztos, hogy a mai hivatali nyitva tartással ellentétben januártól reggel 8-tól este 8-ig intézhetjük itt az ügyeket.