Miskolci ásványtár érkezik Pécsre

A miskolci Herman Ottó Múzeum Ásványtára rendelkezik a hazánk területéről származó legteljesebb ásványgyűjteménnyel.

hirdetés

Példányai közel hétszáz lelőhelyet képviselnek, ezek 70%-a Magyarország ásványait reprezentálja, 20%-a a Kárpátok régió egyéb országaiból (Szlovákia, Románia, Ukrajna, Lengyelország, Csehország) származik, míg a maradék 10% a világ egyéb területeiről.

A pécsi Természettudományi Múzeumban nyílt legújabb, Ásványok Magyarországról című kiállítás e páratlan gyűjteményből ad ízelítőt, mintegy száznyolcvan ásvány bemutatásán keresztül nyújtva áttekintést legfontosabb ásványfajainkról és azok lelőhelyeiről.

A Magyarországon ismert mintegy 550 ásványfaj közül 106-ot vehetünk így szemügyre. Találkozhatunk olyan darabokkal, amelyeket kirándulásaink alkalmával magunk is gyűjthetünk, de betekintést nyerünk a bányák mélyéről előkerült különleges példányok világába is.

A nyolc vitrin hegységenként mutatja be az ásványokat, így megismerhetjük közvetlen környezetünk, a Mecsek és a Villányi-hegység ásványai mellett a Soproni- és a Kőszegi-hegység; a Bakony és a Balaton-felvidék; a Velencei-hegység, a Gerecse, a Vértes, a Visegrádi-hegység, a Pilis és a Budai-hegység; a Börzsöny, a Cserhát és a Karancs-Medves hegycsoport; a Márta; a Bükk és az Aggteleki-karszt, valamint a Tokaji-hegység ásványait.

A bemutató november 23-ig, keddtől szombatig 10-15 óra között várja a látogatókat a Szabadság utca 2-ben.