Mit csináljon a gyerek a szünidő alatt?

Pár nap múlva múlva kitör a nagybetűs vakáció az iskoláskorú gyerekek számára, így a szülők már most gondolkodnak, mihez is kezdjenek a kicsik temérdek szabadidejével. Cikkünkkel a teljesség igénye nélkül az ebben gondolkodóknak kívánunk segíteni.

hirdetés

Szerencséseknek mondhatják magukat a Pécsett élők, hiszen a szünidő beköszöntével táborok tucatjai indulnak a városban és megyeszerte. Az esetek nagy részében ráadásul a napközis foglalkozások ára sem mondható barátságtalannak, sőt: esetenként még olcsóbban is kijöhetnek a családok, mint tavaly. A legtöbb helyen a költségek magukban foglalják az étkeztetést, s természetesen a legkülönfélébb, egész napos, értelmes foglalkozásokat is.

Kiadványban foglalták össze a lehetőségeket

Mint arról Horzsa Gábor, a Pécsi Kulturális Központ igazgatóhelyettese beszámolt, egy Vakáció 2012 című, tízezer példányban megjelenő kiadványban foglalják össze a környékbeli táborozási, időtöltési lehetőségek mindegyikét. A szakember szerint mindazoknak, akik még nem döntöttek, érdemes fellapozniuk az iskolákban és a Szivárvány Gyermekházban is hozzáférhető füzetet.

A lehetőségekről szólva elmondta: ahogy eddig is, úgy idén is a nyári szünet első napjától július végéig szerveznek nyári napközit a Szivárvány Gyermekházban az önkormányzat támogatásával. Így hétköznapokon heti 1600 forintos kulturális hozzájárulás megfizetése mellett (amit például belépődíjakra, eszközök vásárlására, buszbérlésre fordítanak) reggel nyolctól délután négyig foglalkoznak az alsó- és felső tagozatos diákokkal. A napköziben minden héten egyszer kirándulnak egyet a gyerekek a városban, míg a többi napon játékos vetélkedőkön, kézműves foglalkozásokon, sportversenyeken vehetnek részt. Az étkeztetés finanszírozása családonként változó, az iskolai napközihez hasonlóan történik.

Szaknapközik is lesznek

Augusztustól úgynevezett szaknapköziket rendeznek, amelyek támogatását az önkormányzat helyett piaci szereplők segítségével és szülői hozzájárulásokból finanszírozzák. Emellett túranapközijeik is vannak, ami azt jelenti, hogy 1600 forint megfizetése mellett egy héten keresztül mindennap reggeltől délutánig kirándulni viszik a gyermekeket.

A nyári táboroztatást idén is a balatonfenyvesi táborban végzik: ide az iskolaközpontok heti rendszerességgel száz, elsősorban felső tagozatos diákot tudnak küldeni. A költségek az étkeztetés, az utazás és a kirándulások ellenértékéből tevődnek össze, így 14-16 ezer forintból oldható meg egy diák nyaraltatása.

Tengeri tábor is lesz

A nagyobb pénzűek a tengerre is elküldhetik csemetéiket, igaz, e tábor díja sem irreálisan magas, mindössze 32 ezer forintba kerül. A horvát omisalji, adriai egyhetes nyaralásra érkezési sorrendben lehet jelentkezni a Szivárvány Gyermekházban.

A vakáció ideje alatt az önkormányzati lehetőségeken túl táborok és napközik tömkelege várja a gyerekeket az egész megyében. Így térítés ellenében bármelyik iskoláskorú megtalálhatja a számára legkedvesebb, otthonon kívüli foglalatosságot.

Mindenkit vár a Zoo

Az egyik ilyen a tradicionális zoo tábor a pécsi állatkertben. A gyerekek a lehetőséggel heti ötnapos turnusokban lehetnek együtt a vadaspark lakóival, segédkezhetnek a gondozóknak, foglalkozásokon vehetnek részt, s az étkezést is biztosítják számukra kevesebb, mint húszezer forintért.

Mindezek mellett a legkülönfélébb témákban rendeznek civil szervezetek, társaságok térítéses táborokat. Így idén is lesz például informatikai tábor, az idegen nyelv megtanulását, erősítését szolgáló, segítő angol és német tábor, de lesznek kézműves és lovas táborok is. A több tucat lehetőségről a taborkereso.hu-t is érdemes felkeresni. Erre az összefoglaló honlapra a táborszervezők töltötték fel szolgáltatásaikat.