Mitől lesznek makulátlanok a ruháink?

Ha szépség-, akkor büszkélkedhetünk vele; ha hulla-, akkor nincs mit tenni; ha szégyen-, esetleg még jóvátehető; ha ételtől származik, jó eséllyel eltüntethető – mert ahány folt, annyi jelentés, és majdnem annyi bosszúság is. Kellemetlen, ha a becsületünkön esik, idegesítő, amikor kedvenc ruhadarabunkat, bútorunkat, használati tárgyunkat ékteleníti. Márpedig biztos, hogy épp azt az alkalmi blúzt, ritkán hordott öltönyt, vadonatúj táskát vagy ünnepi terítéket öntjük-esszük-isszuk-fröcsköljük le, amire vigyázni szeretnénk, s éppen akkor, amikor oly kínosan ügyelünk rá, nehogy véletlenül…

hirdetés

Régen sem járt mindenki folt hátán folt ruhában, pedig nem volt ennyi szuper termék a polcokon. A mosószappannak viszont nem kellett reklám. Talán ma sem csak a pénztárcánkról szól minden, s létezik néhány olcsó csodaszer is. Ötletekkel elárasztanak a könyvek, a világhálóról is leakaszthatunk pár tippet, s ha egy kicsit odafigyelünk, még óvjuk is a környezetünket.

Folttisztításkor nem elhanyagolható szempont a gyorsaság. Érthető: könnyebben eltüntethető a folt, ha még nem száradt be. Ám ne feledjük: a forró víz kerülendő, hisz az legtöbbször a textíliához köti a szennyeződést, jócskán megnehezítvén a dolgunkat. Kivétel persze a zsírfolt, amire kifejezetten ajánlatos.

Só, ecet, tojás, szódabikarbóna, szappan, szénsavas ásványvíz, citrom, tej, margarin és tejszín – mindez nagy segítségünkre lehet otthon, ha meg akarunk szabadulni szerzett foltjainktól.

A reggeli rohanás közben felhörpintett kávé rakoncátlan pöttye többféleképpen is eltávolítható. Van, aki tojássárgával elkevert langyos vízzel tudja legegyszerűbben kiszedni, más előbb hideg vízzel, aztán ecettel próbálkozik a mosás előtt, de olyan is akad, aki kevés glicerines langyos vízzel dörzsöli át a foltot, vagy sós vízzel oldja a barnaságot, mielőtt kiöblítené a blúzt vagy inget. Ha a folttal vívott küzdelemben megizzadnánk, úgy tüntethetjük el a verejtékszagot a ruhánkból, ha egy csészényi ecettel vagy maroknyi szódabikarbónával elkevert langyos vízbe tesszük.

Teázók, ha leisszák magukat, és épp otthon vannak, mosószeres vízbe téve azonnal eltávolíthatják a foltot. Ha erre csak később van módjuk, már más a teendő: vagy alkohol és víz 1:2 arányú oldatával vagy citromlével próbálkozhatnak.
Ha klaviatúrához szokott kezünkből kiejtenénk a zseniális Bíró László (hivatását tekintve újságíró) nagyszerű találmányát, a golyóstollat, alkoholba mártott szivaccsal dörzsöljük át, majd hideg vízben öblítsük ki ruhánkat.

A napközbeni, feszültségoldó nassolás nemcsak a zsírpárnáinkra nézve veszélyes. Ha összemaszatoltuk vele a ruhánkat, előbb óvatosan emeljük le a szövetről édes bűnbeesésünk maradékát, aztán a következő lehetőségek közül választhatunk, miután kedvenc patikánkból beszereztünk némi benzint, timsót és glicerint. Az egyik verzió szerint benzinbe kell belemártani a foltot, s óvatosan átdörzsölni, majd mosószeres vízben kiöblíteni. Másik megoldás lehet, ha sós vízzel, illetve citromsav és timsó keverékével próbáljuk meg eltávolítani. Különösen makacs csokifoltra a szakértők meleg glicerint ajánlanak öblítés előtt.

Sminkfrissítés közben rúzsfoltot ejthetünk a blúzon. Ez úgy orvosolható, ha tejszínt vagy főzőmargarint kenünk rá, és mosószódával kimossuk. Türelmesebbek azzal is próbálkozhatnak, hogy glicerint 35 fokra melegítenek, abban áztatják néhány percig a kényes területet, végül meleg vízben kimossák a ruhadarabot.

Zsíros ebéd nyomát is különbözőképpen tüntethetjük el. Van, aki szerint a legjobb, ha forró vízzel átmossuk, és szódabikarbónával megszórjuk a foltot. Mások úgy vélik, só vagy hintőpor is hatásos, ha jó alaposan bedörzsöljük az érintett felületet, s rajta hagyjuk, míg az a zsírt be nem szívja. Ekkor lekeféljük, mielőtt nedves kendővel áttörölnénk.
Sört és virslit fogyasztók a mustárfoltot úgy távolíthatják el, hogy glicerines ronggyal áttörlik, aztán szappanos hideg vízben kimossák. A sörfolt bóraxos áztatással tüntethető el.

Az egészséges életmódot követők, ha gyümölcsmajszolás közben eszik le magukat, választhatják első lépésben a szappanos vizet, aztán cseppentsenek citromlevet a foltra, majd jöhet az öblítés! Kleopátra követői akár tejbe vagy savóba is áztathatják ruhájukat.

Most, hogy végre szekrénybe kerülhettek a kabátok, érdemes tudni, hogy a bezsírosodott prémet kiválóan tisztítja a felmelegített búza- vagy zabkorpa, amivel azt beszórhatjuk, s ha kikeféltük, meglátjuk, hogy szükséges-e ismételni az eljárást.

A jó idő beköszöntével a gyerkőcök egyre több időt töltenek a szabadban, s ahogy zöldül a fű, bizony ez is nyomot hagy a nadrágon, cipőn, kardigánon. Ám eltüntethető, ha áttöröljük glicerinnel vagy alkohollal, mielőtt szappanos vízzel kimosnánk. Világos ruha esetében hatásos lehet az aludttej, esetleg a citromlé is, ha negyed órára abba áztatjuk a foltot.

Aki számára nem közömbös, hogy szája pH-értéke miként alakul étkezés után, kellő figyelmetlenség esetén akár rágóval is összepiszkíthatja magát. De aggodalomra semmi ok! Elég a ruhadarabot zacskóstul a mélyhűtőbe tenni, mert a rágó keményedés után könnyen leválik az anyagról. Ami mégis benne marad, az denaturált szesszel távolítható el. Egyesek szerint ennél is biztosabb módszer, ha a problémás ruharészt átnedvesítjük, majd a rágóra terítünk egy száraz papír zsebkendőt, és forró vasalóval ,,átolvasztjuk” a rágódarabot a papírra. A ruhából feltörő gőz segít nekünk ebben. Az ecetes ollót meg elfelejthetjük.

A kreatív ötletek megszállottjai, ha mondjuk lakásdíszítés közben viasz cseppenne a ruhájukra, két, merőben ellentétes tuti tipp közül választhatnak. Az egyik szerint a mélyhűtőben töltött két óra után a megdermedt viasz egyetlen apró mozdulattal eltávolítható a ruháról. Ellenben akad, aki jobban bízik a hőben, s az érintett felületet két tiszta, jó nedvszívó képességű papírlap közé téve, meleg vasalóval áthúzza, s a viasz máris átpártol a papírhoz.

Humánus szívgyógyászok is gyakorta ajánlják jóvágású pácienseiknek, hogy minőségi vörösborból naponta két decit kortyoljanak el. Ha a finom nedű nyomot hagyna az abroszon vagy a ruhán, lehetőleg azonnal szórjuk meg sóval jó alaposan, majd itassuk fel. A fehérbor okozta foltot gyógyítja, ha buborékos vízben öblítjük át a textíliát. Amennyiben a sörfolt meleg vizes, mosószeres tisztítás dacára is látszik, érdemes áttörölni denaturált szesszel. A likőr nyomát bóraxos oldat tüntetheti el.

A sor szinte a végtelenségig folytatható. Ám ne feledjük: minden esetben vegyük figyelembe a bevarrt címke jelzéseit, a kezelési útmutatót. S ha mosógépbe tuszkoljuk immár nem makulátlan ruháinkat, legalább ne adagoljuk túl a vegyi tisztítószereket, mert azzal nemcsak a környezetünket veszélyeztetjük, de ruháink élettartamát is lerövidíthetjük, sőt, az érzékeny bőrűeknek viszketést, pirosodást, irritációt is okozhatnak. Szóval, mint mindenben, a folttisztításban is fő az elővigyázatosság!