Móczár Gábor az Europa Cantat elnöke

Móczár Gábor személyében magyar elnököt választott az Európai Kórusszövetség – Europa Cantat élére a szervezet közgyűlése a napokban.

hirdetés

Laknerné Brückler Andrea, a 2015-re Pécsre tervezett nemzetközi kórustalálkozó főszervezője kedden az MTI érdeklődésére elmondta: a Franciaországban ülésező közgyűlés három évre szavazott bizalmat a korábban alelnökként tevékenykedő vezetőnek, a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége társelnökének.

A főszervező szerint a döntés amellett, hogy elismeri Móczár Gábornak az Európai Kórusszövetségben végzett munkáját, komoly kultúrdiplomáciai siker is, és összefügg a következő nemzetközi kórustalálkozó magyarországi rendezésével. Hozzátette: Móczár Gábor elnökké választása előnyös a magyar kórusok kapcsolatainak építése és pályázatokon való eredményes részvétele szempontjából egyaránt.

Az Európai Kórusszövetség – Europa Cantat szervezetnek ötven tagszervezete van Európában, továbbá több száz kórus- és egyéni tagja a világ ötven országában, így közvetlenül több mint egymillió, közvetve több mint 20 millió énekest, karvezetőt, zeneszerzőt képvisel és ér el. Vezető páneurópai, közhasznú csúcsszervezetként célja a kóruszene területén elősegíteni ifjúsági és felnőtt énekesek oktatási, kulturális együttműködési programjait.

Hammerstein Judit kultúrpolitikáért felelős helyettes államtitkár tavasszal jelentette be, hogy az Európai Kórusszövetség döntése alapján Pécs rendezheti a következő, 2015-ös nemzetközi kórustalálkozót. A baranyai megyeszékhely Graz-ot és a svédországi Örebrót előzte meg a rendezésért folytatott versenyben.

Pécs másodszor adhat otthont a nagyszabású dalos fesztiválnak, amelynek 1988-ban első szocialista országbeli városként volt a házigazdája.