Modern eszközök a PTE-n

Közel félmilliárd forint európai uniós forrásból valósult meg az a projekt, melynek révén a Pécsi Tudományegyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Neonatológiai Tanszéke és a Gyermekgyógyászati Klinika PIC osztálya 133 modern orvostechnikai berendezéssel gazdagodhatott.

hirdetés

A 2013. május 31-én T-Systems Magyarország Zrt-vel és a Medexpert Kft-vel kötött szállítási szerződés teljesítésére 120 nap állt rendelkezésre. A T-Systems által vezetett konzorcium a projekt keretében egy komplex betegőrző-monitorozó szoftver rendszert is bevezetett, mellyel a koraszülöttek folyamatos online megfigyelése – automatikus riasztásokkal – egy központból biztosítható. A korszerű betegőrző rendszer természetesen integrálásra került a Klinikai Központban működő T-Systems e-MedSolution kórházi informatikai rendszerrel is.

A perinatális intenzív centrum (PIC) hálózat fejlesztése Magyarországon fontos mérföldkőhöz érkezett, ugyanis ebben az évben ezen a területen jelentős műszerfejlesztés valósul meg.

A Dél-Dunántúl egyetlen ilyen kiemelt profilú gyógyítói egysége a PTE Klinikai Központ keretén belül működik két telephellyel, összesen 35 ágyon.

A Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Neonatológiai Tanszékének (23 ágy) profilja az egészséges újszülöttek ellátása mellett a klinikán világra jött koraszülöttek gyógyítása, ápolása, valamint a kora életkori sajátosságokból adódó szövődmények szűrése és kezelése.

A Gyermekgyógyászati Klinika 12 intenzív újszülött ágyán elsősorban a régió más szülészeti osztályain született, intenzív ellátást igénylő újszülötteket gyógyítják, valamint a Klinikai Központ gyermeksebészetén műtött újszülöttek műtét utáni intenzív ellátását is itt végzik.

A projekt keretében először mindkét telephelyen infrastrukturális átalakítások történtek annak érdekében, hogy a szakmai előírásoknak megfelelő körülmények között, és folyamatosan üzemelhessenek a beszerzésre került, igen korszerű orvostechnikai berendezések. A Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján zajlik a régió összes szülésének közel 40%-a, így különösen előnyös, hogy a 34. betöltött terhességi hét előtti koraszülések esetén a régió várandósai azon a klinikán adnak életet koraszülött gyermekeiknek, ahol a megfelelő szakorvosi és korszerű diagnosztikai háttér mellett már a legkorszerűbb terápiás ellátás is biztosított lesz a jelen projektben beszerzett orvostechnikai eszközöknek köszönhetően.

Regionális feladattal rendelkező intézményként feladatunk a legmagasabb szintű betegellátás biztosítása, melynek egyik indikátora a csecsemőhalálozás évenkénti adata. A 2011-es év adata országosan 4,9 ezrelék, a regionálisan 4,5 ezrelék, Baranya megyében 4,0 ezrelék volt, ami különösen jónak mondható. Ugyanakkor az életben maradás mellett ugyanilyen fontos az elérhető életminőség hangsúlyozása is, hiszen például a 28. terhességi hétre született koraszülöttek 90%-ának esélye van az életben maradásra, de ezzel együtt egyharmaduknál súlyos szövődményre kell számítanunk, ami nem mindegy, hogy mekkora értékre csökkenthető.

A megvalósult beruházás óriási ugrást jelent a betegbiztonság szempontjából, ugyanis a rendkívül korszerű inkubátorok, lélegeztető gépek, infúziós pumpák, ultrahang készülékek, EEG készülékek, monitorok és informatikai beruházások olyan adatrögzítést és terápiás lehetőségeket tesznek lehetővé, amik további esélyeket adnak az igen kis súllyal született és/vagy beteg koraszülötteknek nemcsak az életben maradáshoz, de a felnőttkori minőségi élet alapjaihoz is.