Modern ultrahang géppel és diagnosztikai készülékkel gazdagodott a PTE

A Pfizer Gyógyszerkereskedelmi Kft. 25 millió forint értékben adományozott korszerű eszközöket – egyetemi közlemény:

hirdetés

“2011. február 15-én került átadásra a Pfizer Gyógyszerkereskedelmi Kft. nagy értékű adománya Pécsett, melyet az Egyetem Klinikai Központjának főigazgatója, Dr. Kollár Lajos vett át az innovatív gyógyszergyártó cég ügyvezetőjétől, Kersti Lindnertől.

A felsőkategóriás ultrahang mozgásszervi megbetegedések korai felismerését, a kezelés sikerességének mérését és akár terápiás beavatkozások lehetőségét teremti meg, míg az Elisa tesztkészülék invazív gombafertőzések korszerű diagnosztikáját segíti.

A mozgásszervi ultrahang vizsgálatok új lehetőséget jelentenek a reumatológia világában. Az ultrahang technológia fejlődésének köszönhetően ma már gyorsan, kényelmesen és beavatkozás nélkül vizsgálhatóak többek között az izmok, szalagok, ízületek, ízületi rések és az ízületi porc.

Az ultrahang számos gyakori mozgásszervi megbetegedésben, köztük a szisztémás gyulladásos ízületi betegségekben segíti a korai és még pontosabb diagnózis felállítását, az adott betegség nyomon követését vagy az alkalmazott terápia hatásosságának ellenőrzését. A készülék ultrahang vezérelt beavatkozásokra is lehetőségeket ad.

Amint azt dr. Czirják László professzor, a Pécsi Tudományegyetem Immunológiai és Reumatológiai Klinikájának igazgatója elmondta: „a klinika több ezer gyulladásos reumatológiai- és immunbeteget kezel. Főként az ízületi ín- és izomgyulladások, valamint az ízület környéki képletek és a bőr vizsgálatához nagyon hasznos egy korszerű ultrahang készülék, amely a korai diagnózis felállításában és a betegek állapotának követésében is segítséget nyújt. A nagy értékű készülék oktatási-továbbképzési programok, és tudományos vizsgálatok végzését is lehetővé teszi a jövőben.”

Azonban, mint minden új vizsgálati módszer esetén, itt is szükség van a jól képzett szakemberekre. A Pfizer így nem csak az eszközadománnyal kíván hozzájárulni a magyar reumatológia fejlődéséhez, hanem a szakmával közösen kialakított képzési programot is támogatja, valamint segíti a területen indított kutatási elképzelések megvalósulását is.

Gombás fertőzések diagnosztikája

Az adományozott készüléknek és a korai felismerésnek köszönhetően javulhat az invazív gombás fertőzések diagnosztikai lehetősége és a hatékony, megfelelő terápia alkalmazása a betegség jobb és gyorsabb kezelése érdekében a dél-magyarországi régióban.

Az invazív gombás fertőzéseket gyakran klinikai gyanú alapján diagnosztizálják. Ilyenkor figyelembe veszik a beteg klinikai állapotát, azt a tényt, hogy a megelőző antibiotikus terápia nem volt hatásos, továbbá a gombás betegségre hajlamosító ismert rizikó tényezőket – a legnagyobb kockázatnak a hematológia daganatos, az onkológiai, valamint a transzplantáción átesett betegek vannak kitéve.

A csökkent immunitású betegeknél előforduló invazív aspergillosis (IA) egy olyan gombainfekció, amely alig észlelhető, számos más betegségre emlékeztető klinikai tünetekkel kezdődik. Ugyanakkor az IA halálozási aránya rendkívüli magas, aminek az az oka, hogy a gomba nagymértékű elszaporodása előtt nehéz a betegséget megbízhatóan és időben diagnosztizálni.

A Pfizer Kft. által átadott aspergillus kimutatására szolgáló Platelia Aspergillus ELISA teszt megbízható és gyors eredményt biztosít a betegség azonosítására. A teszt segít a klinikusoknak abban, hogy korán diagnosztizálhassák az invazív aspergillosist és hamarabb kezdjék meg a megfelelő kezelést.

„A Pfizer támogatásának köszönhetően ezentúl már Pécsett is elérhetővé válik a vizsgálat, mely az Aspergillus nevű gomba egyik fehérjéjét (antigénjét) mutatja ki vérből, vagy hörgőváladékból. Így nem szükséges a mintákat szállítani, vagy a beteget bonyolult szövetminta vételnek alávetni. A gombafertőzés korai diagnózisa pedig betegéleteket menthet meg az időben megkezdett hatékony gombaellenes kezelés jóvoltából. Így a Pécsi Tudományegyetem Orvosi Mikrobiológiai és Immunitástani Intézetében hamarosan lehetőség nyílik ennek a fontos vizsgálatnak az elvégzésére, mely nemcsak a város, hanem a régió betegellátását is szolgálja”, emelte ki Dr. Dávid Marianna egyetemi docens, a PTE, KK I. sz. Belgyógyászati Klinika Haematologiai Osztályának vezetője.

Korlátozott anyagi lehetőségek miatt eddig csupán néhány kórházi laboratórium vállalta az aspergillus ELISA módszerrel történő diagnosztikáját. 2011-ben a Pfizer Gyógyszerkereskedelmi Kft. támogatásával Pécs mellett még három másik mikrobiológiai laboratóriumban (Szegedi Tudományegyetem, Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum, Petz Aladár Megyei Oktató Kórház, Győr) nyílik lehetőség a teszt alkalmazására.

Ezek a laboratóriumok regionális központként is működhetnek majd. Ezzel a Pfizer Kft. lehetőséget teremtett egy korszerű, országos diagnosztikai hálózat kiépítésére, megoldást kínálva arra, hogy Budapest mellett a regionális centrumok is segítséget nyújtsanak a környező kórházaknak az aspergillus fertőzés korszerű és gyors diagnosztikai ellátásában.”

Forrás: PTE