Modernizálják Komlót

Folytatódik a komlói középületek épületenergetikai korszerűsítését célzó beruházás-sorozat. Két nagy összegű pályázaton is nyert az önkormányzat, összesen 225 millió forintot meghaladó forrást hozva a városba. A pénzből a vájáriskolának és a KBSK tornatermének felújítása kezdődhet meg.

hirdetés

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szeptember végén döntött a Környezet és Energia Operatív Programban (KEOP) még rendelkezésre álló pénzek elosztásáról. A komlói önkormányzat két pályázat révén is érintett volt és végül mindkettőről pozitív döntés született.
Hoppál Péter, Komló országgyűlési képviselője és kultúráért felelős államtitkár szerint a Kormányzat a helyi önkormányzatok közintézményeinek folyamatos fejlesztését és a fejlesztések fenntarthatóságát célzó pályázatait kifejezetten támogatja.

– Az energiahatékonysági szempontokra koncentráló és környezettudatos fejlesztések kiemelkedően fontosak, ezért óriási öröm számomra, hogy választókerületem és Baranya megye második legnagyobb városa ekkora összegeket fordíthat hosszútávú célok megvalósításra. Polics polgármester úrral együtt folyamatosan azon dolgozunk, hogy az Európai Unió által nyújtott támogatásokat és az ehhez hasonló beruházások adta lehetőségeket most és a jövőben is a lehető legnagyobb mértékben tudjuk kihasználni.

A nagyobbik tétel közel 174 millió forint, amelyből a Kökönyösi Oktatási Központ Szakiskolájának, közismert nevén a vájáriskolának az épületenergetikai rekonstrukcióját fogják elvégezni. A munkák magukba foglalják a teljes épület hőszigetelését és tetőszigetelését, az ajtók-ablakok cseréjét, a fűtési, a melegvíz-ellátási rendszerek korszerűsítését. Mindezek eredményeképpen az iskolaépület a jelenleginél jóval kevesebb hőenergiát fog felhasználni. Így nemcsak a környezetet kíméli, de a kisebb rezsiszámlák révén komoly megtakarítást hoz a városnak.

A másik pályázat ötvenmillió forintról szólt, amit a Komlói Bányász Sport Kör tornatermének felújítására fordíthat a város. A munka tartalma itt is hasonló lesz: szigetelési munkák, nyílászárócsere és épületgépészeti felújítások. A támogatási arány mindkét esetben 85%, így az önkormányzatnak csak minimális önerővel kell kiegészítenie a költségvetést.

– Évek óta dolgozunk azon, hogy takarékosabbá és olcsóbban üzemeltethetővé tegyük az intézményeinket – mondta el Polics József polgármester. Ilyen volumenű munkára a város forrásai nem lennének elegendőek, ezért minden szóba jöhető pályázati lehetőséget kihasználunk, hogy többletpénzt szerezzünk. Ez a most elnyert 225 millió forint kétszeresen is Komló javát szolgálja majd: egyrészt az elvégzett munka teremt értéket, másrészt a fejlesztés hatására olcsóbb lesz ezeknek az épületeknek a fenntartása. Az így megspórolt pénzt pedig más területeken fordíthatjuk a város javára” – tette még hozzá.