Mohács nincs veszélyben

Mohácsot nem fenyegeti az elöntés veszélye, akkor sem, ha a Duna vízállása némileg meghaladja a 984 centiméteres rekordot. A töltések és a támfalak ennél 1-1,3 méterrel magasabb vízszintnél is megfelelő védelmet nyújtanak – tájékoztatta a város polgármestere pénteken az MTI-t.

hirdetés

Szekó József (Fidesz-KDNP) közleményében azt írta, hogy a folyó tetőzését 960-990 centiméter között, jövő péntekre és szombatra várják.

A politikus közölte azt is, hogy a védfal részét képező csónakházat kiürítették, nyílásait a megfelelő magasságig épített védfallal elzárták. Mohácson a mélyépítési munkák leálltak, a buzgárveszélyt jelentő árkokat, gödröket betömedékelték.

A mohácsi csapadékvíz-elvezető hálózat dunai bevezetésén lévő tolózárakat elzárták, a városban keletkező tisztított szennyvizet szivattyú segítségével juttatják a Dunába. Felkészültek a támfal nyitott részeinek lezárására, belvizekkel, fakadóvizekkel, kisebb buzgárokkal kapcsolatos mentesítésre is – írta.

A mohácsi komp a tervek szerint vasárnap 20 óráig közlekedik, a komplejárót hétfőn reggel 7 órakor lezárják, attól kezdve a közlekedést kishajóval biztosítják Mohács és a szigeti városrész között. A hajó 5 és 20 óra között óránként jár majd, reggelente 5 és 8 óra között minden félórakor is lesz járat – olvasható a közleményben.