Mohácsnál és a Dráva mentén irtják a szúnyogokat

A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság közlése szerint ugyan a múlt heti gyérítéseket a július 8-i vihar kedvezőtlenül befolyásolta – mivel a csapadék és az erős szél miatt több helyen nem lehetett elvégezni a tervezett kivitelezéseket – a múlt heti légi kémiai gyérítés országosan 272 települést, a földi kémiai eljárás pedig 269 települést érintett. Július 6. és július 12. között légi kémiai gyérítés 37 és félezer hektáron, földi kémiai módszerrel 25 és félezer hektáron, biológiai módszerrel pedig ezer hektáron gyérítettek.

hirdetés

A kezelések hatékonysága általában megfelelő, azonban egyes Dráva-parti településeken továbbra is ismételni szükséges a gyérítést.

Folyamatosan történik a központi szúnyoggyérítési programba időközben bejelentkező települések kérelmeinek teljesítése. Az igény indokoltságát minden esetben szakértők vizsgálják meg, ezt követően kerül sor a szükséges engedélyek beszerzésére. Az Országos Tisztiorvosi Hivataltól településenkénti engedély beszerzése szükséges, csak ezt követően kerülhet sor az önkormányzatok és ezzel együtt a méhészek kiértesítésére. Emiatt a programba való felvétel ideje egy hétig is eltarthat.

Ezen a héten légi és földi kémiai módszerrel egyaránt gyérítenek Mohács térségében és a Dráva mentén fekvő településeken.