Morfium: 15 éve nem volt visszaélés

Pécsett 1996 óta nem volt visszaélés kábítószer-tartalmú gyógyszerrel – közölték a PTE Klinikai Központjának illetékesei  a Pécs TV híradójával. E szereket csak szigorú ellenőrzés alapján lehet felhasználni, s az előírt mennyiség beadását is kontrollálják. Ismert, a fővárosi Uzsoki Kórházban nyomozás indult, mert felmerült a gyanú, hogy hetven beteg morfium-túladagolás következtében hunyt el.
A PTE Aneszteziólógiai és Intenzív Terápiás Intézetében minden betegnek kell kapnia valamilyen kábító-fájdalomcsillapítót – mondta el a Pécs TV híradójának dr. Bogár Lajos intézetvezető professzor. Hozzáttette, naponta több száz morfium tartalmú szert adnak be ők.

hirdetés

A fájdalomcsillapítókat zárt fémszekrényben tárolják. Szigorú ellenőrzés mellett tartják nyilván ezeket a szereket, visszakereshető mikor, kinek és mennyi kábítószert adtak. A professzor azt mondja, az orvosilag indokoltnál se több, se kevesebb morfiuminjekciót nem kaphatnak a betegek.

A készítmények a beadásnál több orvos, ápoló együttes jelenléte szükséges.

Az óvintézkedések ellenére volt, aki visszaélt a szerekkel: 1996-ban egy alkalmazott az osztályon található gyógyszerekből és morfiumból lopott, a zsákmányát a volt Jugoszlávia területén akarta értékesíteni. A rendőrség azonban lefülelte, a tettes jelenleg is börtönbüntetését tölti.

Hasonló a szigorúsággal találkoztak a Pécs TV munkatársai a Klinikai Központ gyógyszertárában is, ahol riasztóval ellátott páncélszekrényben, bekamerázott helyiségben tartják a kábítószereket. Molnár Béla intézeti gyógyszerész közölte:  itt is szigorú szabályozás alapján ellenőrzik a morfiumos készítményeket, amelyek a kiszállítás során sem tűnhetnek el.

Mint hangsúlyozta, a morfiumtartalmú szerek kiszállítása azért nem a többi gyógyszerrel történik, mert azt csak személyesen, az átvevő személyi igazolvány számának megadásával lehet csak átvenni a klinika részéről.
A klinikai gyógyszertárban tárolt kábító-fájdalomcsillapító készlet az intézetek, osztályok kéthetes szükségletét fedezi. Egyébként a rendőrség is vizsgálja a kábítószer-tartalmú szerek felhasználását az intézményekben: öt felhasználó helyet kötelesek ellenőrizni évente.

Mindenesetre a fővárosi Uzsoki Kórházban történt gyanús esetek kapcsán a rendőrség nyomozást indított. A gyógyító intézmény szerdai közleményében úgy fogalmaz: meggyőződésük, hogy “a valótlan és hiteltelen feltételezéseken és sértett személyek rágalmain nyugvó tudatos intézményellenes szándék a megindított hatósági eljárás során tisztázódni fog.”