Most könnyebb 25 év alatt állást találni!

ESZA-infoblokk-onlineMinden 25 év alatti pécsi-baranyai munkanélküli fiatalon segíthet az Ifjúsági Garancia névre hallgató program, melynek célja, hogy azt azt igénybe vevők személyre szabott segítséget kapjanak elhelyezkedésükhöz.

hirdetés

Az Európai Unió valamennyi tagállamában komoly problémát jelent, hogy sok pályakezdő, vagy az iskolákból megfelelő végzettség és szaktudás nélkül kikerült fiatal képtelen elhelyezkedni a munkapiacon. Nincs ez másként Magyarországon sem. Az Ifjúsági Garancia program ezen a helyzeten hivatott változtatni, a projekt hosszú távú célja ugyanis az, hogy a lehető legrövidebbé váljon az időszak, melyet a 25 év alattiak munka nélkül töltenek. A programot a Nemzetgazdasági Minisztérium vezetésével a járási foglalkoztatási osztályok bonyolítják le, ahol a munkanélküli fiatalok személyre szóló segítséget kaphatnak jövőbeni elhelyezkedésükhöz. De hogyan is működik az Ifjúsági Garancia projekt?

kormányhivatal sajtótájékoztató, hl03

Horváth Zoltán, a Baranya Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja október 19-én tartott sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az uniós forrásokból megvalósuló program célcsoportját azok a 25 év alatti baranyai fiatalok alkotják, akik nem járnak iskolába, felnőttképzésben sem vesznek részt, és nem is dolgoznak. Kiemelte, hogy a szakképzetlen fiatalok elhelyezkedését elsősorban támogatott képzésekkel segítik elő. Így ők visszatérhetnek a tanuláshoz, tehát egy új lehetőséget kapnak egy értékes szakképesítés megszerzésére.

A szakképzett fiatalok esetében ugyanakkor – folytatta a kormánymegbízott – a munkatapasztalatuk megszerzésére, illetve a versenyszférában történő elhelyezkedésük megsegítésére helyezik a hangsúlyt. Fontos tudni – emelte ki –, hogy a program idén lezáruló első szakaszban elsődlegesen a legalább 6 hónapja álláskereső fiatalok kapnak segítséget.

A projekt nevében pedig nem véletlenül szerepel a „garancia” szó, hiszen a regisztrált munkakeresők számára a kormányhivatalnak 4 hónapon belül valamilyen konkrét lehetőséget kell felajánlania elhelyezkedésükhöz, munkatapasztalat-szerzésükhöz, vagy a továbbtanulásukhoz. Mindennek köszönhetően javulhat a térség munkaerő-piaci helyzete. A kormánymegbízott elmondta, hogy míg jelenleg Baranyában 9 százalékos a munkanélküliség, addig Pécsett ez 7 százalék, mellyel a város már az országos átlagot közelíti meg.

kormányhivatal sajtótájékoztató, hl02

Baranyában a tavaly indult projekt során nagyon szép eredményeket értek el. Tigelman Éva, a megyei kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztályának vezetője elmondta, hogy az Ifjúsági Garancia programba eddig 2071 fiatalt vontak be, de céljuk, hogy a folytatásban minden állás nélküli fiatalnak tudjanak segíteni valamilyen módon. A megyében a legnépszerűbb képzések – folytatta – a gépi forgácsoló, a pincér, a pénzügyi-számviteli és a nyelvi kurzusok voltak, melyeken eddig 321 fiatal vett részt – a támogatásukra fordított összeg pedig közel 303 millió forint volt.

A főosztályvezető kitért arra is, hogy a program a baranyai munkáltatók számára is kecsegtető lehet, hiszen ők a regisztrált szakképzett pályakezdő munkavállalók után úgynevezett foglalkoztatást bővítő, vagy bérköltség-támogatást vehetnek igénybe. Az előbbi konstrukciót, mely leginkább elősegíti pályakezdők jövőbeni, támogatás nélküli foglalkoztatását eddig egy év alatt 532 esetben kérték (320 millió forint értékben), míg a bértámogatás valamely formáját 1411 munkavállaló után igényelték már (840 millió forint értékben).

Az eddigi tapasztalatok szerint – folytatta Tigelmann Éva – az Ifjúsági Garancia programban résztvevők ötöde mindössze az általános iskolát fejezte be, negyedük érettségizett, míg közel 45 százalékuk szakmunkásképzőben vagy szakiskolában végzett.

Képernyőfotó 2016-10-19 - 14.45.51

A program számára országosan biztosított 36 millió forintos összeget a kormány idén októberben 160 milliárd forintra emelte, ezzel párhuzamosan pedig az Ifjúsági Garancia projekt időszakát is meghosszabbította 2017 végétől 2021 októberéig. Ennek a döntésnek az eredményeképp a Baranyának jutó 2 milliárd forintos keretet is kibővítették 9,7 milliárdra. A megyei kormányhivatal pedig komoly vállalást tett: a tervek szerint 8860 fiatalt tudnak majd segíteni az elhelyezkedésben.

Ahhoz azonban, hogy minél kevesebb fiatal válasszon olyan szakmát, amivel később nem tud elhelyezkedni a piacon, korábban kell elkezdeni a pályaorientációs tanácsadásokat. Az Ifjúsági Garancia programot jól kiegészítve, ilyen lehetőséget biztosítanak a kormányhivatal őszi pályaválasztási rendezvényei. De ezt a célt szolgálja a „Saját lábon” elnevezésű középiskolások számára meghirdetésre kerülő pályaválasztási vetélkedő is, melynek során a végzős középiskolások tanáraikkal közösen üzleti terveket készíthetnek, melyeket a megye gazdasági életének kulcsszereplői fognak elbírálni.

GINOP-5.2.1-14-2015-00001 Ifjúsági Garancia projekt
A projekt az Észak-magyarországi, az Észak-alföldi, a Dél-alföldi és a Dél-dunántúli régiókban az ifjúsági foglalkoztatási kezdeményezés keretében támogatásban részesül.